img

Вести

Нова финансијска помоћ за румске привреднике, пад броја заражених у румској општини

img

Print

Две нове мере је донео Штаб за ванредне ситуације Општине Рума на данашњој седници. Општина Рума ће поново новчано помоћи привреднике, оне из реда најугроженијих делатности, баш као што је и обећано крајем прошле године.

Поред свих оних који су финансијски помогнути у првом таласу короне, попут фризерских салона, кафића, хотела, фитнес центара и сл., овог пута ће помоћ добити и туристичке агенције(шест регистрованих), изјавио је председник Општине Рума Слађан Манчић.

"Укупно имамо 261 привредни субјекат који можемо помоћи и ја позивам све њих да се пријаве за помоћ Комисији. Параметри су исти као и прошли пут, делатност је везана за број запослених. Од једног до троје запослених исплаћујемо једнократну помоћ од 50.000 динара; од четири до десет запослених 150.000 динара; преко десет исплаћујемо 300.000 динара, а фитнес центрима и теретанама по 30.000 динара као и прошлог пута. Желимо на овај начин да помогнемо привреднике, да им изађемо у сусрет, јер они су највише погођени ситуацијом која, подсетићу, не траје од јуче, већ је присутна скоро целу годину. Привредни субјекти пуне наш буџет и зато их позивамо да се јаве по устаљеној процедури (pomocprivrednicima@ruma.rs), мислим и да ће цео процес ићи много брже с обзиром да смо преко 200 њих већ помогли. Имамо их у архиви и потребно је, пре свега, да нису били у статусу мировања и да нису отпуштали раднике", истакао је председник Манчић.

За овај вид општинске помоћи за сада је издвојено 15 милиона динара, уколико буде потребно биће одвојено још новца, додао је први човек румске локалне самоуправе.

Друга мера намењена је социјално угроженом становништву, тј. корисницима социјалне помоћи. Локална самоуправа ће за 582 грађана, са тим статусом, измирити дуговања за воду.

"Ти људи не могу измирити дуговања, а тај дуг може угрозити и само пословање ЈП "Водовод", тако да смо донели одлуку да измиримо сва дуговања, чини ми се да смо и 2017. имали сличну меру. Дакле, помажемо и људима који нису у могућности да плате воду, а са друге стране помажемо и само јавно предузеће". оценио је Манчић. За финансирање ове мере биће издвојено 5 милиона динара.

Епидемиолошка ситуација у Руми се поправља. У ковид амбуланти регистровано је тренутно 376 грађана заражених вирусом корона, саопштено је након данашње седнице румског Штаба за ванредне ситуације.

"То је знатно мање у односу на претходни период. Рецимо прошлог петка смо имали 565 заражених. Притисак на ковид амбуланту је смањен, све је то добро, али ипак апелујемо на људе да се чувају, да поштују превентивне мере. Дакле, параметни су бољи, али нема места опуштању", рекао је председник Општине Рума Слађан Манчић, напоменувши да је почела вакцинација и корисника и запослених у Геронтолошком центру "Срем", те да данас креће и вакцинација запослених у Дому здравља "Рума".

Штаб је анализирао и рад зимских служби, а ситуација је окарактерисана као добра. Путеви су проходни, механизација је радила током целе ноћи, бачено је преко 50 тона соли, а службе су и даље у приправности.
donor
donor
donor
donor