img

Вести

Усвојен буџет - Шта све Руму очекује у 2021. години

img

Print

Скупштина Општине Рума усвојила је на данашњем заседању нови буџет за 2021. годину, а укупно планирани приходи и примања буџета Општине Рума за 2021. годину износе 2.015.847.853,46 динара и то: 2.002.042.850,98 динара из буџетских средстава и 13.805.002,48 динара из осталих извора буџетских корисника. Поред анализе буџета председник Општине Рума Слађан Манчић се осврнуо и на најзначајније пројекте који ће бити реализовани, па је тако за скупштинском говорницом говорио о изградњи новог вртића "Коцкица 2", о подршци државе у изградњи пречистача вредног 14,5 милиона евра, радовима на Дому војске, бесплатним радним листовима за све основце, изградњи нове аутобуске станице у Руми, уштедама које су нове котларнице већ направиле, али и о пројектима "Партиципативног буџетирања" који су започети, попут реконструкције вртића "Центар", али и о нових пет пројеката који су уврштени у данас изгласани буџет, као и о новој општинској, финансијској помоћи малим и средњим предузећима.

БУЏЕТ

-Избалансиран буџет који показује континуитет, наставак једног стабилног финансијског пословања и улагања у нашу општину. Буџет који је заснован на реалним основама, баш као што је то био случај и са овогодишњим.  Ми на данашњи дан имамо реализацију буџета за 2020. годину на 83% и поред свих проблема, застоја, ванредног стања итд. Дакле, доста добро функционишемо параметри из буџета 2020. и буџета 2019.  искоришћени су за пројекцију овог буџета за 2021. годину. Свих ових година колико смо ту, нити смо улазили, нити смо планирали кредитна задужења, једноставно све своје обавезе у сваком смислу измирујемо на време, са друге стране масу капиталних пројеката смо реализовали у овој години као и у годинама које су иза нас. У путну инфраструктуру ћемо уложити 151 милион динара. Сва давања за социјалну заштиту, да ли за здравство, пољопривреду, спорт су остала на истом нивоу или су увећана. Смањили смо тек  неколико позиција, конкретно давања за медије и за верске објекте, јер смо се водили логиком да, уз дужно поштовање, и медији и цркве, морају да поднесу терет ситуације у којој се комплетна држава налази. Смањили смо 10 одсто давања нашим јавним предузећима, желимо да их натерамо да се боре на тржишту, са друге стране у времену нове технологије и нове опреме не могу цене комуналних услуга које ми плаћамо бити гарантоване, изјавио је председник Манчић.

ВРТИЋ КОЦКИЦА 2

-Одговорно се односимо према јавним финансијама и улажемо у побољшање услова живота наших грађана, пре свега наше деце, и главни пројекат који ће обележити 2021. годину, уз завршетак улица 15. мај и 15. август, је пројекат изградње вртића "Коцкица 2". Финансираћемо из свог буџета 131 милион динара, изградићемо објекат поред постојећег објекта, то јест у склопу вртића Коцкица 1, реконструисати и постојећу кухињу и у новом простору организовати још осам група, за  200 нове деце. На тај начин ћемо дугорочно обезбедити смештај за сву нашу децу у вртићима. То је пројекат највеће вредности који смо планирали за наредну годину.

УЏБЕНИЦИ ЗА ОСНОВЦЕ

-Бесплатни уџбеници које смо купили ове године наследиће се и за наредну школску годину, али смо обезбедили 10 милиона динара да за све основце купимо нове радне свеске. Опет  родитељи неће морати ништа да купују. Сигуран сам да је већина деце водила рачуна о својим уџбеницима, остављамо могућност да неки комплет не буде у сачуван у целости и ту смо спремни да ускочимо, да помогнемо. Одговорна политика се и даље наставља и овај буџет то показује.

НОВА ПОМОЋ ПРИВРЕДНИЦИМА

-У великој мери смо изашли у сусрет и помогли нашој привреди, врло брзо после новогодишњих и божићних празника ћемо изаћи са новим пакетом мера, из тог разлога је и подигнута позиција текуће и сталне буџетске резерве на 45 и 5 милиона динара, да не бисмо стално морали да радимо измене и да будемо спремни и док се још увек налазимо у ситуацији ковида, сигурно је да ћемо преко 280 наших привредних субјеката које смо већ помогли са преко 20 милиона динара, помоћи одмах у јануару. Да ли ће то бити 100, 200 или 300.000 динара по објекту, видећемо, у сваком случају показујемо снагу нашег буџета  и однос према грађанима, према нашим малим и средњим предузећима, који су у овом моменту највише погођени због ограничења, што не могу да раде и што не могу да остваре зараду. Смањили смо цену закупа, али то је мало, јер немамо много оних који су у закупу у нашим локалима. Ипак, наше је да покажемо одговорност и да помогнемо колико можемо.

ПРЕЧИСТАЧ

-Покрећемо пројекат изградње градског пречистача отпадних вода, који ће у 100% износу бити финансиран од Владе Републике Србије, тј. Министарства за заштиту животне средине, пројекат вредан 14,5 милиона евра. Показаћемо две ствари, да можемо да обезбедимо озбиљна средства са вишег нивоа власти, а са друге стране показаћемо нашу жељу и вољу да се боримо за очување наше животне средине, за чистију и здравију Руму, за здравији живот свих нас који овде живимо. Колико нам је екологија битна показали смо и изградњом нових котларница, где смо избацили мазут као енергент, такође, радимо на озелењавању града и у новом буџету финансирамо нови пројекат садње дрвећа.

БЕНЕФИТ ОД НОВИХ КОТЛАРНИЦА

-У новембру месецу смо у две гасне котларнице "Тивол" и "Солидарност", имали уштеду од 3 милиона и 16 хиљада динара само на основу енергента. Радили смо анализу у односу на новембар 2019. при том је новембар 2019. по температури био топлији него овај новембар. То је наша политика, политика која ће нам у децембру донети још 3 милиона, још 3 милиона у јануару, то је наша политика која нам даје за право да имамо бесплатан вртић, па да изградимо нови вртић, па да имамо бесплатне уџбенике, ове године се планира 10 милиона с обзиром да ће деца да наследе уџбенике од прошле године.

НОВА АУТОБУСКА СТАНИЦА

-Рума ће у 2021. години добити нову аутобуску станицу,  савремену, функционалну аутобуску станицу. Она неће финансијски оптеретити наш буџет. Већ на првој седници у новој години ћемо имати одлуку која ће то дефинисати у смислу земљишта које ћемо ми дати за изградњу аутобуске станице и то ће бити сва наша обавеза. Решавамо проблем за проблемом. Нисмо ми фејсбук мајстори, људи који на фејсбуку износе примедбе или решавају примедбе. Проблеме у нашем граду решавамо онако како долазе на ред, по приоритету. Знамо да има много проблема, али оно што је најбитније је да проблеме решавамо.

РЕКОНСТРУКЦИЈА ДОМА ВОЈСКЕ

-Пројекат уређења Дома војске још увек чекамо, имамо позицију и у овом буџету. Имамо најаву да је пројекат готов, од 62 милиона, мислим да је ту и 8 милиона она рата коју дајемо Министарству за куповину Дома војске, а 54 милиона је вредност пројекта. Оба пројекта, Дом војске и Коцкицу 2, мислим да ћемо пустити већ у јануару, јер није ово само празна прича на папиру. Оба пројекта финансирамо из сопствених средства и пуштамо их одмах кад се стекну услови после новогодишњих и божићних празника. На тај начин настављамо развој наше општине, настављамо бригу о деци наше општине, а са друге стране инфраструктура, зграде и објекти у нашем граду добиће уређенији и лепши изглед.

ПАРТИЦИПАТИВНО БУЏЕТИРАЊЕ

-Реконструкција вртића "Центар" је почела. Наравно битан фактор су и временски услови и зато нећемо тај пројекат завршити у наредних десет дана, већ почетком наредне године. Спремна су средства и за поставку четири дечија игралишта у селима. У нови буџет смо уврстили чак пет пројеката са највише гласова. То су: реконструкција "Мале фонтане"; Паметне табле за 11 основних школа(четири у граду, седам у селима); Сензорске чесме на више локација; Инклузивно игралиште код вртића "Ливаде", Уређење дрвореда и повећање обима зеленила у Руми. Близу 15 милиона динара ће бити издвојено за тих пет пројеката.

На седници су усвојени и програми пословања јавних предузећа за 2021. годину, као и о спајању ЈУП "План" и ЈКП "Паркинг и инфраструктура", а именован је и в.д. директор новог Јавног предузећа за урбанистичко планирање, управљање путевима и изградњу Рума, дипломирана правница Јелена Бркљач.

 
donor
donor
donor
donor