img

Вести

Свечаност поводом Дана Општине Рума

img

Print

Уз подсећање на слободарски државотворни дух наших предака и осврт на допринос који савременици дају јачању капацитета наше заједнице, данас је свечаношћу у Културном центру "Брана Црнчевић" Рума обележила Дан Општине и градску славу Светог Стефана Дечанског.

24. новембар се прославља као Дан Општине Рума, јер је на тај дан 1918. године у кући Румљанина др Жарка Миладиновића донета одлука о присаједињењу Срема Краљевини Србији.

Ово је најзначајнији датум у не тако дугој, али богатој историји нашег града, констатовао је председник Скупштине Општине Рума Стеван Ковачевић, нагласивши да  румским одборницима који су га конституисали као празник наше општин,е може да служи на част што су уградили свој лични допринос реафирмацији овог историјског датума, чији значај је далекосежност савремени политички догађаји само још више продубљују.

Беседом о вековној непрестаној борби у очувању традиције и духовности нашег народа, архијерејски намесник румски Сретен Лазаревић, подсетио је све на наше славне претке, који су нам, како је рекао, најбољи пример како да ми данас, са вером у Бога, поступамо у тешким временима.

На свечаности у препуној Великој дворани Културног центра додељена су јавна признања и награде поводом Дана општине, награђени су најбољи студенти наше општине који нису пренели испите у наредну годину, а имају просек оцене изнад 9.50. Награђен је 31 студент са по 25.000 динара.

По традицији је приказан и филм "Између два празника", који је сумирао све оно урађено на бољитку општине у протеклих 12 месеци.

Председница Општина Рума Александра Ћирић Бошковић је истакла да суштински тежећи испуњењу идеала својих славних, храбрих и пожртвованих претходника, данашња Рума се, упркос веома неповољном ширем друштвено политичком и економском тренутку, налази у једном од својих свеобухватно успешних и напредних периода.

"Захваљујући стабилном буџету, омогућен је континуитет улагања у инфраструктуру, побољшање локалног животног стандарда као и равномеран развој свих месних заједница. Развијајући све новије пројекте на добробит житеља наше општине, наилазимо на позитиван пријем и пуну подршку у структурама покрајинске и републичке администрације. Уз велико ангажовање и рад свих општинских ресора констатујем, тврдим и обећавам да увек може, мора и биће више, боље, квалитетније, на услузи свима вама који сте нам указали поверење", поручила је председница Ћирић Бошковић.

Прославу Дана Општине употпунио је сјајан културно - уметнички програм у којем су учестовали Ансамбл народних игара и песама "Бранко Радичевић", Српско певачко друштво у Руми, глумци Анета и Иван Томашевић, вокални солисти Љубица Вранеш и Драгољуб Бајић, док је свечаност водила глумица Јелица Брестовац.
donor
donor
donor
donor