img

Вести

Дан Општине Рума - Сећање на присаједињење Срема Краљевини Србији

img

Print

Полагањем венаца на споменик др Жарка Миладиновића, кључне историјске фигуре за присаједињење Срема Краљевини Србији, данас је у нашем граду почело обележавање Дана општине.

24. новембар није значајан само за становнике општине Рума, за Срем, већ и за Србију и читав српски народ, а др Жарко Миладиновић је оставио неизбрисив траг у борби српског народа за самосталност на овим просторима, подсетила је председница Општине Рума Александра Ћирић Бошковић.

На данашњи дан 1918. године, у кући др Миладиновића, Велики народни збор је донео одлуку о присаједињену Срема Краљевини Србији, дан раније него што је на Великој народној скупштини у Новом Саду донета одлука о присаједињењу Баната, Бачке и Барање Краљевини Србији.

"Наша је дужност да се сваке године окупљамо овде на данашњи велики празник да одамо пошту и почаст нашем славном суграђанину, народном трибуну, великом борцу за српска национална права, др Жарку Миладиновићу. Негујемо и чувамо успомену на овај велики догађај у нашој историји, до пре само нешто више од једног столећа, ови крајеви и наша Рума се нису налазили у саставу Краљевине Србије. Захваљујући др Жарку Миладиновићу и групи виђенијих Срба коначно су  се Срби на овим просторима након вишевековне националне борбе ујединили са својом матицом Србијом", поручила је председница Ћирић Бошковић, честитајући Румљанима Дан Општине и градску славу Светог Стефана Дечанског.

Др Жарко Миладиновић је рођен у Ердевику 1862. године, правне науке је завршио у Београду, где је и докторирао. Најактивнији, и као адвокат и као политичар, био је у Руми. Стога га Румљани и сматрају једним од својих најистакнутијих грађана.

Централни део прославе Дана општине одржава се у Културном центру „Брана Црнчевић", где ће уз пригодан културно - уметнички програм бити уприличена и додела општинских јавних признања и награда.
donor
donor
donor
donor