img

Вести

Усвојен ребаланс буџета - Приходи већи него прошле године

img

Print

"На данашњи дан Општина Рума има приходе 200 милиона динара веће у односу на исти период прошле године и они износе 1,425 милијарди динара. По основу пореза на зараде приходовано је 680 милиона динара, тј. 180 милиона динара више у поређењу са истим периодом прошле године", изјавио је председник Општине Рума Слађан Манчић за скупштинском говорницом приликом усвајања Другог ребаланса општинског буџета.

Буџет Општине Рума се овом Одлуком о изменама и допунама повећава у укупном износу од 41.627.860,00 динара, па су укупно планирани приходи и примања буџета општине Рума за 2021. годину износе 2.309.241.116,00 динара и то: 2.276.145.119,00 динара из буџетских средстава и 33.095.997,00 динара из осталих извора буџетских корисника.

"Чињеница је да други ребаланс вршимо због тога да бисмо повећали средства на страни прихода говори о томе да буџетско финансирање у Општини Рума, упркос свим објективним тешкоћама које смо могли очекивати да оптерете то финансирање, функционише добро. Разлог због чега смо вршили овај ребаланс пре свега односи се на то да желимо да обезбедимо додатна средства за одређене активности за које се показало да постоји велико интересовање грађана, конкретно реч је о позицији повећања енергетске ефикасности, коју смо увећали за додатних 10 милиона динара ", надовезао се председник СО Рума Стеван Ковачевић.

За пројекат повећања енергетске ефикасности пријавило се преко 300 грађана. Председник Општине Рума Слађан Манчић је најавио да ће локална самоуправа финансирати пројекат и у наредној години.

"Преко 300 грађана се јавило на тај конкурс, мислим да је 172 предмета обрађено, обезбедили смо овим ребалансом нових 10 милиона динара и сматрамо да ћемо свих 25 милиона утрошити до краја године. Ми смо могли и више средстава већ сада да издвојимо, но, то није једноставан пројекат, споро иде, рећи ћу вам да смо потписали 101 уговор до сада, али још ниједна столарија није уграђена. Мајстори који су се јавили на конкурс имају пуне руке посла и питање је колико ће они стићи на време да испоштују своје клијенте. Зато кажем обезбедићемо позицију и за наредну годину, тако да ћемо и у 2022. години подржати замену столарије у односу 50:50%", рекао је председник Манчић.

Општина Рума је ребалансом обезбедила средства за куповину возила за дијализу које ће бити донирано Дому здравља, док ће се средства за инфраструктурно опремање путева и саобраћајница на територији наше општине са 70, повећати на 120 милиона динара.

"Одлучили смо да до краја године определимо још 50 милиона, остало нам је још два месеца грађевинске сезоне, а имамо и још одређених захтева из месних заједница за санирање улица и путева. Два пројекта не можемо завршити ове године па смо средства са тих позиција пребацили на пројекте чија је реализација извесна. Један је уређење платоа око мале фонтане, пројекат који је вредан 20 и нешто милиона. Нисмо били задовољни пројектом, враћали смо га на дораду, улазимо у период зиме и мислим да није време да раскопавамо центар града у овом моменту и зато ћемо га радити на пролеће. Други је опремање вртића Коцкица 2. Евидентно је да ће вртић бити завршен на пролеће, ми смо за сваки случај средства планирали и ове године, но, сада је извесно да ћемо и унутрашњост објекта и уређење дворишта радити следеће године", појаснио је Манчић.

Одборници су усвојили неколико планских докумената који су у функцији изградње и развоја општине; Одлуку о изменама и допунама Кадровског плана Општинске управе и  Општинског правобранилаштва општине Рума;  Одлуку о именовању Општинског савета Родитеља; као и Одлуку о додели стипендија, награда и других видова помоћи студентима, ученицима и спортистима са територије општине Рума.

Изгласан је и Предлог Oдлукe о измени и допуни Oдлуке о утврђивању доприноса за уређивање грађевинског земљишта.

"Желели смо да извршимо одређену корекцију у првобитној одлуци пре свега због тога што смо до сада имали дефинисано да се иста накнада плаћала за објекте који су трајног карактера и који су монтажног ,односно привременог карактера. Ова одлука предвиђа да се накнаде које се односе на објекте привременог или монтажног карактера у одређеном проценту умањују тако да на тај начин чинимо уступак и излазимо у сусрет захтевима оних људи који на тај начин користе  грађевинско земљиште", казао је Стеван Ковачевић.

В.Д. директорима Градске библиотеке "Атанасије Стојковић" и Центра за социјални рад, Дамиру Васиљевићу Тоскићу (магистар хармонике) и Јелени Овцин (мастер економиста) поверени су нови в.д. мандати, док је за в.д. директора ЈП "Стамбено" уместо Бранислава Петровића, именована мастер економиста Александра Аднађевић.
donor
donor
donor
donor