img

Вести

Штаб за ванредне ситуације - Уведена ванредна ситуација у Општини Рума

img

Print

Данас је у Градској кући у Руми одржана 5. седница Штаба за ванредне ситуације. Епидемиолошка ситуација на територији наше општине је захтевала да одржимо седницу Штаба за ванредне ситуације и да на њој донесемо Закључак о увођењу ванредне ситуације с обзиром на то да закључно са данашњим даном имамо 60 позитивних пацијената на ковид 19, рекао је председник Општине Рума и комадант Штаба за ванредне ситуације, Слађан Манчић.

"То је она бројка која је по препоруци и Завода за јавно здравље из Сремске Митровице, али и Кризног штаба на републичком нивоу, бројка за проглашење ванредне ситуације у нашој општини. Све мере које су прописане у првом или другом таласу ове епидемиолошке кризе су на снази, ствар је само поштовања тих мера. На овој седници смо ставили акценат на мотивисање наших грађана да се вакцинишу. И даље имамо мали број вакцинисаних у односу на број становника. 19.682 наша суграђана су вакцинисана и нешто преко 19.000 је ревакцинисано, ако узмемо у обзир да је готово 3.680 људи било заражено ковидом, то је и даље мали проценат, односно испод 50 процената наших грађана је заштићено антителима. Вакцина је та која једино може да ублажи или успори ширење овог вируса, са друге стране све оне мере које су на снази, а тичу се рада како јавних служби, тако и приватних служби морају се контролисати ригорозније", изјавио је Манчић.

Од данас је обавезно, као што је то било и у претходном периоду, ношење заштитних маски у затвореном простору, држање дистанце од два метра, рад у одређеним објектима са 50 одсто капацитета, на пример када су у питању спортски терени - дозвољено је присуство публике уз поштовање мера где не може да се попуни више од 50 одсто капацитета ако је спортски терен на  отвореном. У затвореним просторима 30 одсто капацитета не сме да буде попуњено.

"Што се тиче свих других делатности, трговинских радњи, маркета, великих, малих, апсолутно су јасне мере и о држању дистанце и о ношењу маски, броју људи који могу да буду у простору. Наложили смо нашој инспекцијској служби да од данас почне контролу тих мера. Вероватно се већина нас у претходном периоду по укидању ванредне  ситуације и опустила, али морамо узети у обзир овај летњи период који је иза нас, много је људи путовало, било на годишњим одморима, много је манифестација било и у нашем граду и у суседним градовима и то је допринело да имамо у овом моменту благи пораст заражених и неповољну епидемиолишку ситуацију на територији наше општине", рекао Манчић.

Главна тема на јучерашњем састанку Републичког кризног штаба био је почетак нове школске године. Све школе и предшколска установа на територији румске општине су добиле препоруке на који начин ће се одвијати настава.

"Одржали смо састанак са председником актива директора школа и са директором Предшколске установе "Полетарац". Све оно што је неопходно за почетак школске године им је на располагању. Мислимо да код нас неће бити никаквих проблема и да спремно у свим школама дочекујемо почетак нове школске године", изјавио је Манчић.

Од доношења Закључка о проглашењу ванредне ситуације све масовније манифестације ће морати да траже сагласност за одржавање од Штаба за ванредне ситуације.

"Ми ћемо при разматрању ситуације у датом моменту доносити одлуку или да подржимо или да забранимо одржавање било каквог скупа или манифестације. У закључку Завода за јавно здравље стоји да за скупове преко 500 људи, да ли се они одржавају на отвореном или затвореном простору, треба да се добије дозвола Штаба. У затвореном простору ретко где имамо 500 људи, али на отвореном је могуће", рекао је Манчић.

За шест дана предстоји одржавање вашара. На данашњој седници је одлучено да се за сада не забрањује одржавање вашара, али да ће се о томе још одлучити у наредним данима у зависности од броја заражених.

"Пратићемо ситуацију, али све зависи од нас грађана, од наше дисциплине, од наше одговорности. Ко год се није из било ког разлога вакцинисао нека то учини јер вакцине су не само код нас него и у целом свету нешто што може да помогне у овом случају, нешто што ће успорити ову епидемију и нешто што ће смањити пораст броја заражених", апеловао је Манчић и додао да за сада нема потребе да се продужава рад ковид амбуланте у Руми.
donor
donor
donor
donor