img

Вести

Партиципативно буџетирање - Паметне табле за све основне школе

img

Print

Захваљујући сарадњи локалне самоуправе и грађана наше општине, кроз пројекат "Партиципативно буџетирање", румске основне школе добиле су најсавременије интерактивне табле за наставу.

Управо је опремање основних школа "паметним таблама" био предлог који је добио највише гласова (1.231) и први је међу пет пројеката који ће се радити у оквиру партиципативног буџетирања у овој години.

У ОШ "Змај Јова Јовановић" данас је стигло свих 30 интерактивних табли са пројекторима, а доставила их је компанија "Миленијум системи" која је  једини произвођач ових табли у југоисточној Европи.

"Оно што су грађани желели ми смо испунили. Захваљујем фирми Миленијум системи на ефикасности и доброј реализацији. Имали смо кратку презентацију како то све изгледа и функционише. Ово је много савременије од сунђера и креде, ово је нешто што прати данашње време, нешто што је модерније и свакако ће нашој деци у основним школама много значити", изјавио је председник Општине Рума Слађан Манчић, нагласивши да се Миленијум обавезао да ће табле испоручити у сваку школу, инсталирати, и извршити обуку за наставни кадар.

"Вредност ових 30 табли са ПДВ-ом је нешто испод 3 милиона динара, финансирано из општинског буџета. Од пет пројеката које смо уврстили у реализацију за 2021. годину, ово је први који приводимо крају. Добио је највише гласова, значи да су наши грађани препознали да је ово будућност, да треба да их имамо у нашим школама, да је то нешто што прати време, нове ИТ технологије и драго ми је што смо пројекат брзо реализовали", оценио је Манчић.

Врло брзо креће и допремање табли до свих основних школа у нашој општини, а оне ће бити равномерно распоређене, уз претходну анализу броја ученика по школама, уједно водећи рачуна и о подручним одељењима, истакла је председница Актива директора Жаклина Неговановић.

"Идемо у корак са новим технологијама захваљујући локалној самоуправи која нас подржава. Овог пута смо добили паметне табле, пре тога рачунаре и пратећу опрему, штампаче, скенере и слично. Имамо велику подршку Општине Рума и то нам олакшава рад. Што се тиче паметних табли оне су распоређене према броју ученика. С обзиром на то да градске школе имају највећи број ученика, оне су добиле највећи број табли. Школе које имају подручна одељења добиле по таблу за подручно одељење и школе које су у селима самосталне добиле су по једну, односно две табле, такође, у зависности од броја ученика", казала је Жаклина Неговановић.

Директор фирме Миленијум система Жељко Јовановић истиче да се коришћењем интерактивних табли постиже знатно већа ефикасност у учењу.

"Деца фокусирана на оно што се ради, немају проблема да ли ће нешто бити запамћено или не, као што је био проблем са старим таблама, јер кад наставник испише таблу, он мора да обрише да би наставио даље. У овом случају постоји неограничени број страна које наставник може да испише и увек може да се врати на оно што је написао раније, дакле, већи је квалитет наставе и учења у било ком предмету", сматра Јовановић, додајући да су у Руму стигле најсавременије табле које постоје у свету.

"Тренутно не само код нас, него и у свету, не постоји нешто модерније. Постоје модернији уређаји, али они нису адекватни за наставу и ми их махом постављамо у канцеларије. Табле су нешто што ће трајати дуго, такорећи, то је нови стандард у образовању", закључуо је Јовановић.
donor
donor
donor
donor