img

Вести

Оптимизам, али и опрез

img

Print

Епидемиолошка ситуација у Општини Рума се поправља из дана у дан. Број прегледа у ковид амбуланти је знатно мањи у односу на претходни период. Просечно на дневном нивоу прегледа се нешто мање од 130 пацијената, а број првих прегледа се креће између 20 и 30, казала је др Емилија Освалд, координаторка румске ковид амбуланте.

"Са великим оптимизмом, али наравно врло опрезним оптимизмом можемо да кажемо да је ситуација стабилнија, да је број укупних прегледа значајно мањи, као и број првих прегледа. То је оно што нас радује, но, пратимо ситуацију, оно што смо стрепели, није се обистинило на нашу велику радост, није порастао број заражених за време свих ових празника, слава. Грађани су били дисциплиновани, придржавали су се свих оних препоручених превентивних мера које смо небројено пута понављали. Ипак, самодисциплина је и даље преко потребна, уз помоћ ње смо из једне незавидне ситуације дошли до једне, рекла бих, контролисане ситуације", изјавила је др Освалд и напоменула да међу пацијентима који долазе у ковид амбуланту има много оних са обичним прехладама, назебима уобичајним за ово доба године.

Захваљујући смањењу броја прегледа ковид амбуланта ће од среде 27. јануара кориговати радно време. Ковид амбуланта ће радним данима радити од 7 до 15 часова, а викендом и празницима од 7 до 13 часова.

"Пратили смо и општине у окружењу, међу последњима скраћујемо радно време. Три екипе ће покривати ковид амбуланту. Од сутра ступа на снагу ново радно време. Ми свакако пратимо ситуацију и у случају погоршања и евентуалних гужви, одмах ћемо реаговати, ангажоваћемо већи број екипа и продужићемо радно време. Наше раднике који су радили у ковид амбуланти смо морали да прегрупишемо и на вакциналне пунктове, а треба рећи и да се велике здравствене установе полако враћају у нормалан режим рада, па тако позивају пацијенте на операције(које су могле да чекају), на неке заказане контроле. Самим тим и нама се у редовном раду повећава број пацијената и морамо одговорити захтевима", рекла је др Емилија Освалд.

У Руми се вакцинација одвија на два пункта: у Културном центру "Брана Црнчевић", где је формиран пункт за вакцинацију, као и у Дому  здравља "Рума"(Центар за превенцију).  

Пријављивање за вакцинацију се и даље обавља преко портала Е-управе или путем кол центра након чега грађани добијају обавештење о времену и локацији где ће примити вакцину против вируса Covid-19.
donor
donor
donor
donor