img

Вести

Штаб за ванредне ситуације Општине Рума - Будимо одговорни

img

Print

Данас је у Градској кући одржана 32. седница Штаба за ванредне ситуације Општине Рума на којој је констатовано да је закључно са јучерашњим даном 998 људи позитивно на вирус ковид19 на територији румске општине.

Констатовали смо на седници да је и даље потребна максимална озбиљност и лична одговорност грађана, нагласио је председник Општине Рума, Слађан Манчић.

„Највећа одговорност је на нама самима да поведемо рачуна о себи, да чувамо своје здравље, али да чувамо и здравље других људи. Мислим да више нема ни дела општине, ни улице, ни зграде да неко неког не познаје или да нема лица које није заражено овим вирусом и из тог разлога апелујемо на грађане да ипак ово озбиљно схвате“, изјавио је Манчић и додао да је и даље велик притисак на ковид амбуланту где ради пет екипа у току дана, три у првој смени, две поподне.

Од понедељка ће у Дому здравља још једна просторија бити намењена за преглед пацијената који су оболели од вируса ковид19.

„Коначно смо издејствовали да се тамо отвори још једна просторија. Објективни проблем Дома здравља је рендген апарат који је фиксиран и не даје могућност да се на неком другом месту отвори амбуланта. У једном дану се изврши 90 снимака дневно, то је велик број, а просечно се у редовним условима радило 5-6 снимака. До сада смо имали 1377 заражених на територији наше општине, тренутно је 998 позитивних, неки од њих после 14 дана изолације иду на контролни преглед. Отварањем нове просторије желимо да раздвојимо и те две групе, људе који се први пут прегледају и људе који долазе на контролни преглед и који би требало да буду излечени“, рекао је председник.

Кризни штаб са републичког нивоа је јутрос заседао и најавио нове, пооштрене мере за предстојеће празнике.

„Држава ће да повуче прве потезе, ми ћемо све то применити и на територији наше општине. Људи поштују све мере које су донесене у претходном периоду, али ситуација је таква да се вирус толико раширио као својевремено са грипом. Мислим да је највећа одбрана лична одбрана у смислу да свако мало више поведе рачуна, чак и онај ко је до овог момента био неодговоран има сада аргументе које може да узме у обзир, а то је да познаје много људи који су имали проблеме са овим вирусом. Када подигнемо нашу одговорност на виши ниво можемо боље да се супротставимо свему овоме“, истакао је Манчић.

Ситуација у школама је стабилна, виши разреди прате онлајн наставу, а занемарљив је број заражених радника – васпитача и учитеља.

„Оно што нас више брине то је да имамо велики број заражених по свим институцијама које треба да се баве неким превентивама, од Дома здравља, Геронтолошког центра, па свих установа социјалне заштите, до саме Општинске управе. Вероватно је таква ситуација у свим фирмама и предузећима на територији наше општине“, рекао је председник.
donor
donor
donor
donor