img

Вести

Обележен Међународни дан Рома

img

Print

Синоћ је у Великој дворани Културног центра "Рума" обележен Међународни дан Рома. Свечаности су присуствовале и председница Општине Рума, Александра Ћирић Бошковић и њена заменица Биљана Поповић Јовановић.

"Као одговорна локална самоуправа настојимо да помажемо све националне мањине које живе на територији Општине Рума. Нагласила бих добру сарадњу са ромском националном заједницом пре свега у погледу отклањања дискриминација и предрасуда. Ми се трудимо да побољшамо њихов квалитет живота, пре свега мислимо на образовање најмлађих и касније укључивање у све сфере друштва и запослење, да се заустави слика Рома као маргинализоване групе и људи који су на најнижој лествици", изјавила је председница АлександраЋирић Бошковић.

Број ромских ученика у румским школама се повећао, рекла је Данијела Тадић, координаторка за ромска питања Општине Рума.

"Ми стално истичемо да је образовање кључно за успех. Повећао се број ромских ученика у школама, пре 5 година имали смо 43 ученика ромске националност у средњим школама, а данас је то преко 70. Вероватно су томе допринеле и стипендије које Општина Рума додељује сваком ромском ђаку. Назив данашњег скупа је "Упознај, не суди". Данас приказујемо нашу историју, културу и традицију и једну лепу представу коју је написала Оливера Оља Јелкић у којој глуме наши глумци аматери и то је прилика да се они истакну и имају осећај да су део друштва", рекла је Данијела Тадић.

О положају Ромкиња у друштву говорила је Јелена Јовановић, покрајинска посланица.

"Када су у питању жене Ромкиње морам да кажем да се њихов положај итекако побољшао у последњој деценији. Наравно, постоје ромске породице где су Ромкиње још увек у подређеном положају у улози домаћице и мајке, али се тај точак еманципације покреће. Желим да похвалим Општину Рума што велики допринос даје по питању образовања, запошљавања, троје Рома су добили Светосавску повељу као најбољи ученици, сигурна сам да је то једина општина у Србији где имамо такав резултат са којим треба да се ми као ромска национална заједница похвалимо", изјавила је Јелена Јовановић.

Председник Националног савета ромске националне мањине, Далибор Накић је рекао да је сваке године видљив напредак у свим кључним областима када је реч о интеграцији Рома, а ту пре свега мисли на образовање, запошљавање, становање, здравствену и социјалну заштиту и оно што је за Роме јако важно, то је унапређење културне баштине.

Светски дан Рома обележава се 8. априла у част првог Светског конгреса Рома одржаног у Лондону 1971. године. На том когресу донете су одлуке о ромској застави и званичној химни, а тада је проглашен и званични ромски језик.

 
donor
donor
donor
donor