img

Вести

5. Међународни фестивал тамбурашких оркестара - Златне плакете за Румљане и Суботичане

img

Print

Деценијама је Рума фестивалски домаћин најпознатијим тамбурашким саставима из Србије и окружења. Од 1960. у Руми се одржавају одржавају тамбурашки фестивали, мењају имена и датуме, али никад не мења квалитет врхунског тамбурашког звука, љубав и поштовање Румљана према традиционалном жичаном инструменту, изјавио је Бојан Тренкић, председник Савеза тамбурашких друштава Војводине.

У реновираној Великој дворани Културног центра „Брана Црнчевић" синоћ је одржан 5. Међународни фестивал тамбурашких оркестара, који је ове године имао такмичарски карактер.

„Задовољство је окупити велике тамбурашке оркестре посебно у ово време опште апатије и у време када је аматеризам, такав какав јесте. Наравно и после короне, која је оставила последице да се у догледно време не можемо опоравити", казао је Бојан Тренкић, председник Савеза тамбурашких друштава Војводине.

Наступе тамбурашких оркестара вредновао је стручни жири у саставу: проф. др Драгана Јовановић; диригент Саша Обрад Шћитароци, шеф Великог тамбурашког оркестра РТВ-а и Љубиша Павковић, дугогодишњи шеф Великог народног оркестр РТС-а.

Златне плакете су сјајном музичком изведбом заслужили Суботички тамбурашки оркестар(98 бодова) и ГТО „Бранко Радичевић“ Рума(97 бодова). Сребрне плакете су уручене Тамбурашком оркестру „Тамбураторијум“ Панчево (87 бодова) и ВТО ХКПД „Матија Губец“(85 бодова), док је бронзаном плакетом награђен наступ гостију из Чешке, Тамбурашког ансамблаБрач”, Студенка. Фестивал су отвориле младе наде српске тамбурашке музике, Дечји суботички тамбурашки оркестар.

Председник СО Рума Стеван Ковачевић изразио је понос што је Рума деценијама домаћин најбољим тамбурашким саставима из Србије и окружења, оценивши да је то резултат опредељености ове средине да се не задовољава само успесима на инфраструктурном и привредном плану, већ и да се задовоље културне и духовне потребе грађана.

Уз одличну сценографију, Међународни фестивал тамбурашких оркестара се ове године одржао у сјајном амбијенту, достојног реномеа једног фестивалског града, какав је Рума, истакла је директорица Културног центра „Брана Црнчевић" Катарина Филиповић.

„Потрудили смо се око сценографије. Бина у Великој дворани је реновирана, имамо у сали и нова седишта, све је лепше, боље и условније. Поносни смо што смо део једног једног оваквог догађаја и што ћемо на достојан начин организовати све будуће фестивале", нагласила је директорица Филиповић.
donor
donor
donor
donor