img

Вести

Нови мамограф у румском Дому здравља

img

Print

Дом здравља Рума је од данас опремљен са новим мамографом за чију набавку је Покрајински секретаријат за здравство издвојио 15,5 милиона динара. Примопредаја је одржана данас уз присуство помоћнице покрајинског секретара за здравство, докторке Снежане Бојанић.

Набавком овог апарата превентивни прегледи ће бити унапређени што је веома значајно за грађанке румске општине јер ће се аномалије и болести откривати благовремено, рекла је Александра Ћирић Бошковић, председница Општине Рума.

„У Дом здравља дуго није ништа улагано, за две године прослављамо 50 година како је ова зграда саграђена и како се Дом здравља овде преселио. Ми смо већ прошле године кренули са значајним улагањима у Дом здравља. Кренули смо најпре са опремом, са куповином санитета где нам је такође Покрајински секретаријат помогао, али и ми сами смо издвојили претходне године преко 40 милиона динара у опремање Дома здравља кроз куповину ултразвучног апарата, опреме за хитну службу, нове столице и компјутерску опрему за лекаре, а ове године смо кренули са реконструкцијом дечијег одељења које је било у врло лошем стању. До краја године очекујемо да ћемо имати један део дечијег одељења потпуно реновиран, а од наредне године крећемо парцијално у реновирање читаве зграде Дома здравља“, изјавила је председница Ћирић Бошковић.

Докторка Снежана Бојанић је рекла да је нови мамограф врло значајан за грађанке румске општине, али и из разлога што Рума од 2015. године учествује као једини дом здравља у Србији у националном скринингу рака дојке. Досадашњим радом Дом здравља Рума је показао да заузима оправдано такво место у националном скринингу. Оно што је за похвалу је то да и локална самоуправа не заборавља Дом здравља без обзира што није више оснивач, тесно сарађује са Домом здравља и улаже све што је потребно имајући у виду колико је то важно за становништво Руме, да без обзира ко је оснивач они имају добре услове за рад и добру опрему. Овај мамограф има боље референце од старог, далеко је бржи, делотворнији, са мањом дозом зрачења, са мање болним притиском, технологија је напредовала и она се сажела у овом апарату што ће наше пацијенткиње из румске општине и осетити“, изјавила је докторка Бојанић.

Директорица Дома здравља, Јелена Стојанац Мрачевић је рекла да ова установа придаје изузетан значај превентивним мамографијама које се у оквиру организованог скрининга спроводе дуги низ година.

„Свака жена зна значење речи мамографија и колико је тај преглед важан. Нови савремени мамограф ће свакако олакшати остварење циља. Оно што је изузетно важно, а то су и значајна улагања и локалне самоуправе у наш Дом здравља. Ускоро ће стићи нови ултразвучни апарат за службу гинекологије и у току је реновирање дечијег одељења. После рендген апарата који је стигао у мају ове године од Министарства здравља сведоци сте колико се улаже у опрему и колико ми тежимо иновацијама и напредујемо што се тиче свих нових апарата и служби“, изјавила је директорица Стојанац Мрачевић.
donor
donor
donor
donor