img

Вести

Михољски сусрети села - Да млади остану, да села засијају пуним сјајем

img

Print

Дечији осмеси, игра, песма, кулинарске ђаконије, најлепше рукотворине, изложбе и надметања у старим традиционалним дисциплинама, фолклорно шаренило и топот коња, све је то данас објединила целодневна манифестација „Михољски сусрети села“.

Манифестација под покровитељством Министарства за бригу о селу обухватила је до сада преко 1.300 села широм Србије, а након Хртковаца и Путинаца, домаћин је овог пута био Жарковац.

У центру села 10 удружења жена је представило традиционалне сремске специјалитете и уникатне рукотворине, а организовано је и такмичење за најбољу штрудлу са вишњама, за најлепши пешкир и најбољи котлић. Посетиоци манифестације су могли да уживају у вожњи фијакера, а програм свечаног отварања украсили су дечији фолклорни ансамбли из наше општине.

Манифестацији су присуствовале председница Општине Рума Александра Ћирић и заменица Биљана Поповић Јовановић које су истакле значај очувања традиције и афирмације живота на селу.

Циљ манифестације је да нам села оживе, да се сачува традиција, наши обичаји и да се друштвени живот у сваком селу побољша. Желимо и да млади виде како се некад живело и радило, да се ближе упознају са нашим културним наслеђем, али и да заживе домови културе, да села буду пуна дешавања, да младе генерације остану да живе на селу“, казала је председница Ћирић.

Манифестација у Жарковцу се затвара Међународним фестивалом фолклора „Чувари традиције - Ђерам“.
donor
donor
donor
donor