img

Вести

Дијалог о трансформацији прехрамбених система у Србији - Здрава исхрана и производња здраве хране

img

Print

Рума је данас била домаћин "Дијалогa о трансформацији прехрaмбених система у Србији", догађаја који је одржан у Конференцијској сали Културног центра "Брана Црнчевић".

Реч је о панел дискусији на тему "Здрава исхрана и производња здраве хране", који је организовала Национална асоцијација Сербиа органика, у сарадњи са  Уједињеним нацијама и уз покровитељство Министарства пољопривреде и Општине Рума.

Трансформација прехрамбених система је процес у коме сви заједно учествујемо, због тога је неопходна добра комуникација на свим нивоима, поручили су учесници скупа.

Дијалогу о трансформацији прехрaмбених система у Србији присуствовала је и Александра Ћирић, председница Општине Рума.

"Здрава храна и трансформација прехрамбеног система је врло важна за све, не само за садашње генерације,него у перспективи и за далеку будућност. Стога сматрам да смо на овом панелу добили корисне и конкретне савете и предлоге како да унапредимо производњу хране", истакла је председница Ћирић.

Ивана Симић из Националне асоцијације Сербиа органика је нагласила да сви треба да се одговорније односимо ка ресурсима.

"Желимо да скренемо пажњу на глобалну кампању Уједињених нација која већ постоји више година. Треба сви да дамо допринос, да поправимо наш однос према ресурсима, знамо да су необновљиви. Морамо да размишљамо о будућим генерацијама, јер без одрживости у свим сферама, немамо шта да оставимо будућим нараштајима", поручула је Ивана Симић.

На данашњем скупу било је речи о третирању земљишта, последицама загађења и важности очувања животне средине, али и о конкретним корацима ка успешној произдводњи  здраве храве у мањим пољопривредним газдинствима и пласману здраве хране на тражиште.

Др Предраг Иконић из Научног института за прехрамбене технологије говорио је о симбиози савремене производње и традиционалне хране, али и о примерима добре праксе у оквиру међународне сарадње, као и о интернет платформама на којој мали традиционални произвођачи могу да представе своју понуду, пре свега на подручју већих урбаних средина.

Др Jелена Милешевић из Института за медицинска истраживања је у фокусу свог излагања имала правилну здраву исхрану, од њиве до трпезе, напомињући да са унапређењем прехрамбеног система можемо доћи до бољег здравља целе популације.

Учесници дијалога су оценили да морамо заједно радити на побољшању квалитета, праћењу светских трендова, али и усклађивању са захтевима тржишта и регулативе, док истовремено, морамо радити на прилагођавању пољопривредне производње климатским променама модернизацијом, едукацијом и ефикаснијим коришћењем природних ресурса уз што мањи утицај на животну средину.
donor
donor
donor
donor