img

Вести

Деца чувари традиције - Ђерам" - Одржана манифестација која чува културу и обичаје и афирмише останак младих на селу

img

Print

У дивном амбијенту и сјајној атмосфери, у пуном Дому културе, данас је у Стејановцима одржана манифестација „Деца чувари традиције - Ђерам".

Прави празник традиционалне народне игре и песме окупио је у Стејановцима преко 300 учесника. Фолклорно умеће, како у центру села, тако и на бини Дома културе, демонстрирало је шест културно - уметничких друштава. Великим аплаузима награђени су фолклорни ансамбли: СПКД „Просвјета" Прњавор, КУД „Срем" Јаково, КУД „Младост" Велика Греда, КУД „Чигра" Љуково, КУД „Вогањ" из Вогња и наравно домаћи КУД „Стеван Петровић Бриле“.

Манифестацију су изврсном гастрономском понудом употпунили активи жена из Купинова, Сурчина, Бољеваца, Ашање, Краљеваца, Добринаца, Кленка, Шашинаца, Голубинаца, Пећинаца, Шимановаца, Путинаца и Руме.

Манифестацији је присуствовала председница Општине Рума Александра Ћирић, која је похвалила рад и стејановачког културно - уметничког друштва и сеоског удружења жена, оценивши да су Стејановци једно од најактивнијих села у нашој општини.

„Стејановци су заслужни за ову јединствену промоцију културе и традиције, добро познату широм Срема, јер је пре 17 година одавде кренула манифестација Ђерам. Идеја да се чувају и негују обичаји, традиција, пре свега фолклор, од великог је значаја за очување нашег културног наслеђа. Желим да поздравим све наше драге госте из Републике Српске и других крајева Србије који су својим умећем и талентом увеличали предивну манифестацију“, изјавила је председница Ћирић.

„Деца чувари традиције - Ђерам представља истински бисер нашег културног наслеђа, негујући културу, чувајући обичаје и подстичући останак младих на селу“, поручила је председница Ћирић.

Жељко Дворжак из Покрајинског секратаријата за привреду и туризам изразио је задовољство начином на који се у румској општини негују традиција и обичаји.

„Одушевљен овим што видим, пуно људи, дивне деце који негују традицију и обичаје нашег народа. Драго ми је да су ту вредна удружења жена која поред овог гастрономског дела, чувају и промовишу  и све оне дивне старе занате и чувају их од заборава“, поручио је Дворжак.

После манифестације уприличено је дружење свих учесника, а организатори су поручили да ће се у наредном периоду још преданије радити на омасовљењу фолклора, јер је он истинска ризница српског нематеријалног културног наслеђа.
donor
donor
donor
donor