img

Вести

Манифестација „Дани Матице српске“ - Омаж Атанасију Стојковићу

img

Print

Изложбом „Да ли сте знали о Атанасију Стојковићу“ ауторке Јелене Видаковић, вечерас је у Градској библиотеци „Атанасије Стојковић“ свечано отворена манифестација „Дани Матице српске“.

Реч је о новој манифестацији која ће ове године фокус ставити на славног Румљанина, Атанасија Стојковића, српског научника и књижевника, чије име румска библиотека поносно носи.

Такође, ове године се обележава и јубилеј - 250 година од рођења Стојковића, па ће тако од 15. до 20. септембра Матица српска, Градска библиотека и Завичајни музеј Рума организовати програме посвећене Атанасију Стојковићу са циљем да ширу јавност и наше суграђане упозна са богатом биографијом, професионалним радом и ширином његовог стваралачког духа у областима науке, књижевности и језика.

Атанасије Стојковић, веома значајна историјска фигура, заслужује да му се искаже дужно поштовање, јер је био један од најобразованијих Срба свог времена, који се посвећено бавио и науком и књижевношћу, казао је на свечаном отварању манифестације директор румске библиотеке Дамир Васиљевић Тоскић.

Одмах након изложбе професор Филозофског факултета на катедри за историју и сарадник Матице српске Ненад Нинковић, одржао је предавање Српске сеобе у Русију у 18. веку“.

Атанасије Стојковић, писац прве књиге из физике на српском језику, писац првог романа у новијој српској историји, био је и професор и ректор Универзитета у Харкову, а  предавање професора Нинковића, иако је базирано ка 18. веку, хронолошки је обухватило и период од 14. века, па су Румљани имали прилику да сагледају целокупну српско – руску сарадњу, која је поред простора Србије и Русије, била веома изражена и на Светој Гори.   
donor
donor
donor
donor