img

Вести

Општина Рума постала власник куће Милеве Марић Ајнштајн

img

Print

Kућа која је некада била дом породице Марић, а у којој је Милева Марић Ајнштајн, чувена математичарка и физичарка провела део свог живота, прешла је у власништво Општине, обавестила је председница Општине Рума Александра Ћирић румску јавност, путем свог званичног facebook профила .

Милева Марић, рођена је у тадашњој Аустроугарској, тачније у Тителу 1875. године. Породица Марић се  1877. године сели у Руму, где је Милева провела своје детињство и похађала основну школу.

Kућа у Железничкој улици број 38, у којој је живела породица Марић и даље постоји, али је нажалост у јако лошем стању. Њена историјска вредност је неоспорна, али због чињенице да се кућа налазила у приватном власништву, Oпштина није могла да предузме кораке ка њеној обнови.

"Данас са задовољством саопштавам да су садашњи власници одлучили да поклоне ову кућу нашој општини. Овај несебичан гест омогућиће нам да реновирамо кућу и претворимо је у центар културе који ће бити на понос свима нама. Ова кућа ће постати место где ћемо моћи да се дивимо наслеђу Милеве Марић Ајнштајн и њеног брата, Милоша Марића, такође изузетног научника", поручила је председница Ћирић.

"Kућа ће бити потпуно реновирана, те ће место где су становали поштовани научници коначно добити изглед и намену какву заслужује. Ово је велики дан за нашу општину, и верујем да ће кућа Милеве Марић постати место инспирације за будуће генерације. Хвала свима који су омогућили да се овај сан оствари, и радујем се што ћемо заједно учествовати у обнови овако важног дела наше историје", нагласила је председница Ћирић.
donor
donor
donor
donor