img

Вести

Одржана 34. седница Скупштине општине Рума

img

Print

Данас је у конференцијској сали Културног центра "Брана Црнчевић" одржана 34. седница Скупштине општине Рума на којој је усвојен Извештај о извршењу Одлуке о буџету општине Рума за период 1.1-30.6.2023. године. Приходи и примања буџета Општине Рума за првих 6 месеци 2023. године остварени су у укупном износу од 1.383.331.067,67 динара и у односу на планиране приходе у 2023. години остварени су са 30,97%.

"Извештај који смо данас разматрали показује да се буџетска средства пуне и троше у складу са предвиђеном динамиком, она су у првих шест месеци на нивоу једне трећине, међутим с обзиром на то да нас очекује значајан прилив средства аса виших нивоа власти за реализацију пројеката које радимо у партнерству са вишим нивоима власти то је очекивани износ.

Оно што нас посебно охрабрује то је опет чињеница коју и овај извештај потврђује, а то је да су основни и најзначајнији приливи и најзначајнија остварења на позицији пореза на имовину и пореза на зараде. То су здрави ресурси и здрави агрегати који говоре у прилог томе да се на територији Општине Рума одржава планирани ниво привредних активности, а то опет даје нама за право да ћемо и даље планирани буџет са овим приливима са виших нивоа власти које очекујемо до краја године остварити у задовољавајућем оквиру.

Ови извештаји су добри јер су на неки начин контрола пролазног времена буџетске политике и дају нам сигнале како да реагујемо у току године тако да могу да кажем да имамо позитивне сигнале, да са оптимизмом можемо очекивати да све пројекте које смо планирали у току године реализовати", изјавио је председник СО Рума, Стеван Ковачевић.

Одборници су усвојили Предлог Концесионог акта за поверавање обављања делатности линијског превоза путника на територији општине Рума.

"Што се тиче јавног превоза путника у градском саобраћају као новина коју смо недавно увели, искуства говоре да је заиста постојала потреба за таквом врстом превоза, из дана у дан је број путника који користе превоз је све већи. Имамо информације и позиве грађана са предлозима, ми то разматрамо и мислим да ћемо у наредном периоду реаговати на те њихове сигнале, жеља нам је да покријемо целу територију града, да аутобуска стајалишта поставимо тамо где је најрационалније и најсврскисходније. Наравно, следи још и опремање тих стајалишта, ми смо их само обележили, у наредном периоду планирамо и да их опремимо, како бисмо обезбедили комфор путницима који чекају градски превоз", рекао је Ковачевић.

На седници је усвојен Предлог Одлуке о доношењу Измена и допуна Плана детаљне регулације Радна зона „Југ-2“ у Руми.

"Радна зона „Југ-2“ је на неки начин била запостављена и занемарена, међутим постоји изузетно озбиљно интересовање једног инвеститора који је у преговорима не са Општином већ са републичком Владом. Да би се та инвестиција остварила неопходно је да се изврше промене планске регулације и ми смо одлуку донели да бисмо отворили могућност да би се ти преговори наставили. Уколико се та инвестиција оствари биће веома значајна, даље детаље не бих износио јер преговоре води Влада Републие Србије са заинтересованим инвеститором, који су веома расположени и који желе да у што краћем року ту инвестицију  реализују. Када буде реализована биће свакакао значајна за Општину Рума и дефинитовно ће учврстити Општину Рума као најзнаајнију саобраћајну тачку у Србији", рекао је Ковачевић.
donor
donor
donor
donor