img

Вести

15 милиона динара помоћи грађанима румске општине за санирање штете проузроковане невременом

img

Print

Грађани који су претрпели материјалну штету у синоћњем невремену, које је погодило нашу општину, добиће финансијску помоћ Општине Рума, а на данашњој седници Штаба за ванредне ситуације донета је одлука да се из текуће буџетске резерве за ту намену издвоји 15 милиона динара.

Грађани румске општине од сутра, 21. јула, могу подносити захтеве за накнаду штете на објектима или пољопривредним усевима, на Писарници Општинске управе, ул. Орловићева број 5 (радно време од 7 до 15 часова), а уз пријаву је потребно доставити и фотографију којом се документује штета на објектима. Додатне информације, од сутра, грађани могу добити и путем телефона: 022/433-910, 433-911, 433-912.

Штаб је прогласио и ванредну ситуацију у нашој општини, а председница Општине Рума Александра Ћирић је обавестила јавност да су формиране и три комисије које ће излазити на терен и вршити процену штете.

"Претрпљене су велике материјалне штете у нашој општини, најважније је да нема људских жртава нити повређених. Што се тиче материјалне штете, могу да кажем од јутрос према неким прелиминарним подацима највећа штета је претрпљена на објекту Културног центра, скоро читава кровна конструкција је уништена, срушена, такође и други објекти који су у јавној својини на територији општине, поготово у сеоским срединама су такође оштећени. Имамо податке да је штета причињена на великом броју приватних објеката, да је становништво претрпело велике материјалне штете, како на својим кућама, тако и на помоћним објектима. Чекамо тачан извештај да видимо каква је ситуација и колико је оштећење на усевима. Зато смо обезбедили за почетак 15 милиона динара како бисмо помогли свим грађанима да санирају последице невремена, уколико буде било потребно издвојићемо и додатна средства", изјавила је председница Ћирић и нагласила да ће санирање штете на јавним објектима помоћи и Влада АП Војводине,

"Разговарала сам са председником Владе АП Војводине, господином Игором Мировићем који је рекао да ће нам Покрајинска влада помоћи финансијски да санирамо штету на свим јавним објектима. Ми ћемо сачинити списак штете која је учињена на јавним објектима и до половине августа, према његовим речима, ћемо добити средства како би санирали ту штету" казала је председница Ћирић.

Када је реч о помоћи грађанима сви они који су осигурали своје објекте и пољопривредне усеве дужни су да прво контактирају осигуравајуће куће за накнаду штете, па ће тако општинска помоћ бити првенствено усмерена ка онима који не могу кроз наплату осигурања санирати штету.

"Општина Рума ће помоћи првенствено људима који нису осигурали своју имовину, а претрпели су велику материјалну штету. Када је реч о пољопривреним усевима радује нас чињеница да већина земљорадника осигурава своје усеве. Опет апелујемо на пољопривреднике да осигуравају усеве, Општина и само осигурање усева субвенционише. Показало се поново да заиста осигурање усева, па и осигурање имовине много значи, поготово у оваквим несрећним ситуацијама каква нас је сада задесила" , поручила је председница Ћирић.

Све надлежне општинске службе ангажоване су на рашчишћавању теренa, а Општина Рума се захвалила свим грађанима коју су самоиницијативно помогли у уклањању порушених стабала, лимова са кровова и других крхотина које су закрчиле поједине улице.

"Сад је све стабилизовано. Све екипе од синоћ буквално раде на рашчишћавању терена. У граду је причињена велика штета, велики број дрвећа је страдао, паркови су нам такође прилично уништени, улице су била закрчене, већ одмах синоћ је све раскрчено да се може саобраћај одвијати несметано. Поред КЦ-а доста стамбених заједница је претрпело штету, пре свега у насељу код Дома здравља. Једној згради је уништен читав кров, погођена је и Тржница код Дома здравља, на Павловачком путу су  два стабла срушена, створила се колона аутомобила, Ватрогасна служба и Сремпут су одмах хитно дошли на терен, санирали, уклонили, саобраћај је одмах успостављем. Чим је невреме стало све службе су одмах изашле на терен. У том тренутку нестало је и воде и струје, воде зато што не може фабрика воде да ради без струје, а чим је успостављена струја и вода је дошла. Према подацима сада је на територији читаве општина водоснабдевање нормализовано, једино је са струјом јутрос било још у два села проблема, али су све дежурне службе на терену и сад је верујем у свим селима успостављена нормализација и са струјом и водом", рекла је председница Општине Рума.

Културни центар "Брана Црнчевић неће бити отворен за посетиоце. Представа "Балон" Театра "MoniCart" из Београда се одлаже, а неће се одржавати ни биоскопске пројекције. Хвала вам на разумевању!
donor
donor
donor
donor