img

Вести

Интерактивне табле за све румске средње школе – Праћење савремених токова и већа ефикасност у настави

img

Print

Румске средње школе дочекаће предстојећу школску годину технолошки унапређене, те ће се наставно градиво ученицима презентовати на најсавременији могући начин.

Општина Рума је купила 16 најмодернијих интерактивних табли и пратећу опрему, а свака средња школа у нашој општини ће добити по четири табле.

Пројектна идеја реализована је у сарадњи са грађанима румске општине, који су набавку „паметних“ табли прво кандидовали, а потом и изгласали у оквиру „Партиципативног буџетирања“.

Примопредаја интерактивних табли уприличена је у Средњој техничкој школи „Миленко Брзак Уча“, уз присуство председнице Општине Рума Александра Ћирић и заменице Биљане Поповић Јовановић. Након примопредаје одржана је и обука за запослене како то да на најбољи начин користе нове табле, које су заправо прави алати за учење.

Нама је циљ да деца имају што боље услове за наставу. Свакако морамо да пратимо савремене токове живота, све се одвија у сфери интернета. Старе зелене табле и креда су превазиђени, интерактивне табле ће побољшати квалитет наставе, олакшати и унапредити рад наставника и поспешити учење код ђака. Похвално је што се и школе саме труде да израђују пројекте и конкуришу за средства и код НВО и код државних институција. Техничка школа је од Фондације „Ана и Владе Дивац“ добила занимљиву опрему - 3Д штампач, који се користи за практичну наставу”, изјавила је председница Ћирић, која је на поклон добила и један привезак за кључеве, израђен управо на школском 3Д штампачу.

Директорица Техничке школе Весна Илић се у име директора румских средњих школа захвалила Општини Рума на вредној донацији, нагласивши да улагања у модернизацију наставе нису стихијска, већ плански константна.

„Ми као школа већ имамо неколико интерактивних табли, користили смо их у кабинетској настави где се одељења деле на две групе. Пошто имамо још четири нове  групе, план је да четири нове табле ставимо у учионице опште намене како би се и остали општеобразовни предмети укључили у коришћење табли и унапређење наставног процеса. Значајно ћемо унапредити наставу и сам процес учења и мотивисаност ученика што нам је на првом месту, јер они ће бити ти који ће сигурно више користи интерактивну таблу“, казала је директорица Илић и напоменула да захваљујући Општини Рума ова образовна установа улази у предстојећу школску годину и са новим информатичким кабинетима.

У нашу школу стигла је рачунарска опрема вредна око 2 милиона динара. Реч је о најновијим рачунарским конфигурацијама, па ће наши ученици машинског смера за компјутерско конструисање и електротехничари рачунара имати све услове да савладају градиво, радећи у захтевнијим програмима“, рекла је директорица Илић.

С обзиром да је у току летњи распуст, да нема наставе, право је време да се реализују и инфраструктурни радови на унапређењу самих школских објеката.

„Настављамо са уређењем свих школа у нашој општини. Тај пројекат се одвија по фазама. Када су у питању средње школе у Техничкој и Пољопривредној школи у фокусу ће бити радови на електроинсталацијама и фискултурној сали. У Гимназији и Економској школи настављамо са заменом унутрашње столарије и молерским радовима“, напоменула је председница Ћирић.
donor
donor
donor
donor