img

Вести

Одата пошта јунацима на 10. Видовданском сабору - Нека одговорност потомака, почива на слави предака

img

Print

У спомен на све хероје који су учествовали у одбрамбено-отаџбинским ратовима 1991-1999, а уз дужно поштовање јер су многи од њих своје животе положили за нашу земљу, данас је у Руми одржана јубиларна десета манифестација „Видовдански сабор србских витезова", коју организује „Академија видовданских витезова србских“.

Манифестација која промовише родољубље, витештво, чојство и јунаштво и која од заборава чува све наше славне хероје који су својом крвљу јуначки бранили отаџбину, започела је традиционалним пријемом у Градској кући.

Председник Скупштине Општине Рума Стеван Ковачевић и заменица председника Општине Рума Биљана Поповић Јовановић угостили су припаднике војске и полиције, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, борце који су часно бранили нашу отаџбину, породице палих бораца, ратне војне инвалиде, чланове многобројних борачких организација, али и хуманитарних радника из Србије, Републике Српске и Црне Горе.

„Драго нам је да се срећемо сваке године у све већем броју, увек сте добродошли. Општина Рума је посвећена будућности, развоју привреде, економског стандарда и подизању квалитета живота грађана. Међутим, наше трајно опредељење је да негујемо традицију и вредности на којима је наша држава заснована. Негујемо културу памћења, обележавамо значајне датуме и указујемо дужно поштовање свима онима којима је слобода наше земље и народа била на првом месту, који су нажалост оно највредније - властити живот, положили бранећи отаџбину", рекао је Ковачевић.

„Десета година како саборујемо заједно, како на један садржајан начин одајемо признање заслужнима, онима који су задужили цео наш народ. Велика захвалност Општини Рума која нам све ове године помаже. Сада смо у ситуацији да нашим делањем инспиришемо и друге. Посебно сам радостан, јер ће за неколико дана „Академија видовданских витезова србских“, уз помоћ града Бања Луке, одржати по први пут Видовдански сабор витезова и у Републици Српској. То је нешто о чему смо сањали, на чему смо радили претходних годину дана, а ако ми будемо имали удела да се Рума и Бања Лука ближе повежу, бићемо више него радосни", поручио је Новица Тодосијевић, организатор манифестације.

Након срдачног разговора и размене пригодних поклона у виду књига, монографија и историјских публикација, представници Општине Рума и бројна делегација Видовданског сабора положили су венце на спомен плочу у румском парку Хероја Кошара и Паштрика.

Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије служио је са румским свештенством у храму Вазнесења Господњег помен за погинуле у одбрамбено-отаџбинским ратовима 1991-1999. Владика Василије подсетио је верни народ на важност молитве, на обавезу коју имамо према својим прецима да чистим срцем, хришћански праведним делима оправдамо сво оно духовно и слободарско наслеђе које баштини наш народ.

Централна свечаност Видовданског сабора одржана је у парохијском дому Вазнесењске цркве. Уз химне Србије и Републике Српске, минут ћутања за пале хероје, на свечаности су уручена признања, храбрим борцима у знак поштовања према њиховим јуначким делима, додељено је и неколико постхумних одликовања и значајан број захвалница организацијама које подржавају рад „Академије видовданских витезова србских“.

Свечаности су присуствовале породице новокосовских јунака Ивана Васојевића Јагуара и Предрага Пеђе Леовца, генерала Божидара Делића, капетана Петра Шкрпана, комаданта Белих вукова са Пала и бројне друге званице.

Манифестацији је присуствовао и државни секретар Миле Карановић који се посебно осврнуо на дејства у јужној српској покрајини 1999. нагласивши да су херојска дела и надљудски напори наших војника, од оних најмлађих са само 18 година, који су без оклевања кренули у борбена дејства, па све до старешина који су са својим војницима лично учестовали у борбеним дејствима, увело је наше храбре борце браниоце Кошара, Паштрика и Србије у вечност и легенду.

„Морамо да заборавимо на сујету и међусобне свађе, да заједно бранимо нашу отаџбину Србију, то дугујемо палој браћи", казао је Карановић.

Песмом су свечаност употпуниле сестре Санчанин, Анастасија и Сара, у музичкој пратњи Дамира Васиљевића Тоскића, а изведена је и песма „Часни витезови" коју је написао, отпевао и аранжирао Румљанин Давор Лазић.

У Парку Хероја Кошара и Паштрика одржане су витешке игре које су окупиле удружења из целе Србије, а посетиоци манифестације имали су прилике и да се на неколико штандова ближе упознају са могућностима Војске Србије, која је приказала део опреме и наоружања.
donor
donor
donor
donor