img

Вести

Фестивал "Mister Vorky" - Специјална награда Желимиру Жилнику, изложба у част Соње Савић и занимљиви филмови у такмичарској конкуренцији

img

Print

Јубиларно, десето издање Међународног фестивала филмске уметности "Mister Vorky", окупило је и ове године у Руми љубитеље кратке филмске форме, али и поклонике лика и дела светски признатог великана филмске уметности Славољуба Славка Воркапића, који је рођен у Добринцима.

Ове године је у такмичарским селекцијама краткометражног и једноминутног филма уврштено је 100 уметничких остварења, а Независни филмски центар Кино клуб Ворки тим организовао је и бројне пратеће програме.

У Великом холу КЦ-а синоћ је отворена изложба "Соња Савић - девојка из града”, која је реализована у сарадњи са Уметничком галеријом “Надежда Петровић” из Чачка.

Изложба је својеврсна ретроспектива свих дивних улога Соње Савић коју су обележиле српску и југословенску кинематографију, истакао је Предраг Живковић, коаутор изложбе.

"Знам да румска публика добро познаје Соњу Савић, а нама је циљ да скренемо пажњу на оно што је њу као уметницу окупирало, на оно што је њен стварни уметнички интерес, да се бави алтернативним филмом и видеом. Ангажовани смо на томе да се не заборави уметничка заоставштина Соње Савић и да се сећамо ње и да нам буде инспирација за будуће стваралаштво", рекао је Живковић на отварању изложбе.

Након изложбе у Малој дворани Културног центра "Брана Црнчевић" одржано је прво такмичарско вече кратких филмова - селекција "9413", а свечано отварање протекло је у знаку уметничког израза  истакнутог филмског редитеља Желимира Жилника, коме је додељена новооснована награда дирекције фестивала “Славко Воркапић". Награду  "Славко Воркапић" за препознатљивост и конзистентност филмског стила и израза Жилнику је уручио Драган Цакић председник Ворки тима.

"У Руму сам дошао вечерас са пријатељима који су професори у Америци, и кад сам им рекао да идемо у Руму одакле је Воркапић, рекли су о Воркапић, па ми њега још предајемо и пуштамо његове филмове. Нисам ни знао да је Воркапић још увек живо име америчке кинематографије и историје америчког филма. Додаћу нешто што је данас модерно, а то је локал-патриотизам, прву професионалну каријеру сам почео у Срему, први филм сам направио у Буковцу, 1966. године, једна трећина мојих раних радова су рађени на Фрушкој гори. Без обзира на то што су то локални простори, кад се ти филмови ураде и саставе и покажу напољу, страним гледаоцима делују свеже и иновативно као што нама делују филмови из Јужне Америке или  Аустралије. У уметности нема места за страх и бојазан што сте рођени далеко од Њујорка, Париза и Лондона", рекао је Жилник упутивши поруку младим ауторима.

"Слободно се упустите у рад на теме које вас директно интересују, иако вам се чине да су окренуте вама, јер све оно што је окренуто аутору ако добро успева да артикулише, то онда добро комуницира са светом. Комерцијални филмови су неки други жанр и то је нека врста помпезности, не кажем вам да се одмах хватате таквих садржаја, то оставите за касније, сад се ухватите за оно што вас интензивно инспирише и испуњава, а у кратком једноминутном филму може да се каже нешто што остаје у главама, то је дефинитивно", казао је Жилник.

Програм фестивала наставља се данас у 18 часова у Малој дворани предавањем на тему "Анимирани филм и џез", Милена Алимпијевића уметничког директора фестивала Аниманима из Чачка. Следе затим програми такмичарских филмова у 19 часова(крткометражни) и 20 часова (једноминутни филм), док је за 21 час у Великом холу заказан концерт сјаног музичара и песника Николе Врањковића.

Улаз на све такмичарске и пратеће филмске програме је бесплатан, док улазнице за концерт Николе Врањковића могу да се набаве преко сајта Gigs Tix-a, https://new.gigstix.com/.

Фестивалска сатница

 
donor
donor
donor
donor