img

Вести

„Музеји за 10“ - Завичајни музеј Рума презентовао богатство културе, уметности и историје нашег града

img

Print

Изложбом Музејски легати - Завештање за будућност, Завичајни музеј Рума представио је вечерас румској публици своју драгоцену збирку експоната из осам легата, која представља богатство културе, уметности и историје нашег града.

Изложба у Великом холу Културног центра „Брана Црнчевић" је започела минутом ћутања за невине жртве два масакра у Србији.

Част да отвори изложбум која је део програма националне музејске манифестације „Музеји за 10", припала је председници Општине Рума Александра Ћирић.

„Ми данас имамо прилику да се упознамо или присетимо вредних уметничких дела наших познатих Румљана, а то је доказ да је Рума одувек била развијена културна средина. Самим тим што наш Завичајни музеј у својим збиркама баштини осам легата и то већим делом наших Румљана, говори о томе колико је Рума имала познатих уметника, људи из света културе, историје, археологије, медицине. Наша је дужност као грађана и потомака да се упознамо са њиховим делима, да то негујемо и преносимо будућим генерацијама“, истакла је председница Ћирић, похваливши рад Завичајног музеја и редовно учешће у престижној манифестацији „Музеји за 10“.

Када су у питању уметнички легати на вечерашњој изложби су приказана одабрана уметничка дела која на карактеристичан начин презентују опус: Миливоја Николајевића, Др Романа Соретића, Федора Феђе Соретића, Бранислава Макеша, Бранке Колунџић и Милана Бесарабића.

Легат Драгана Томашевића, који припада одељењу археолошких збирки садржи мноштво експоната од којих су најзначајнији приказани на изложби. 

Легат др Милана Мићића припада техничкој збирци и садржи апотекарске посуде и опрему, као и копије фармакопеја и научне радове које је др Мићић објавио током своје каријере, па су тако на изложби приказани делови ове вредне колекције.

Урош Николић, директор Завичајног музеја Рума је рекао да ће поред изложбе бити организована и два предавања о легатима.

„Музејски саветник у пензији Драгомир Јанковић ће говорити о уметничким легатима у суботу 13. маја, од  19 часова. Биће то осврт на то како су легати дошли у Завичајни музеј и колики је њихов значај. Друго предавање ће се одржати 19. маја, такође, од 19 часова, у фокусу ће бити апотекарски и археолошки легат. О њима говориће Драгомир Јанковић и млади колега Лазар Марковић“, казао је Николић.

Изложба Музејски легати - Завештање за будућност, у Културном центру биће отворена за посетиоце наредне две седмице.
donor
donor
donor
donor