img

Вести

Дан победе - Положени венци и одата почаст страдалима у Другом светском рату

img

Print

На Градском гробљу у Руми, полагањем венаца на спомен обележја погинулим борцима и жртвама фашистичког терора, обележен је Дан победе - 9. мај.

Деветог маја 1945. године, капитулацијом нацистичке Немачке окончан је Други светски рат у Европи. Тиме је формално завршен Други светски рат у Европи, али су остаци немачких трупа и њихових савезника још неколико дана пружали отпор. У Југославији је то потрајало до 15. маја.

Традиционално венце на Градском гробљу су положили представници Општине Рума, СУБНОР-а и сродних борачких организација, политичких партија и грађани.

У име румске локалне самоуправе венце су положили председница Општине Рума Александра Ћирић и председник Скупштине Општине Рума Стеван Ковачевић.

Председница Ћирић је нагласила да је наша колективна дужност да се сваке године окупљамо, да негујемо културу сећања и поштовања према свим жртвама овог страшног рата, као и борцима који који су дали живот за слободу и због којих ми данас живимо у једном мирнијем, праведнијем и бољем друштву.

"Сматрам да није довољно само једном годишње обележавати Дан победе. Важно је пренети традицију на млађе генерације, говорити им о репресивним идеологијама, шта оне значе, колико зла, штете, неправде, туге и трагедије могу да донесу. Потребно је млађим генерацијама што више говорити о Другом светском рату, о губицима које је пре свега наш народ претрпео, али и читаво човечанство. Морамо обележавати важне датуме и посећивати знаменита места, којих има много и у нашој општини и широм наше земље, обнављати их, јер самим тим ми чувамо успомене и негујемо нашу слободарску традицију", казала је председница Ћирић.

О страдањима на овим просторима и антифашистичкој борби окупљенима је говорио Томислав Милић, председник општинског СУБНОР-а и том приликом нагласио да 9. мај - Дан победе славе сви родољубиви грађани Европе и света.

Милић је упозорио да нас данашње актуелне светске прилике морају учинити посебно опрезним, јер међународно право практично не постоји, владају само интереси, а пријатељстава међу државама готово да и нема.

Обележавање Дана победе започело је минутом ћутања за све невине жртве Другог светског рата.
donor
donor
donor
donor