img

Вести

Одржана седница Штаба за ванредне ситуације

img

Print

Штаб за ванредне ситуације Општине Рума одржао је данас прво овогодишње заседање на коме су разматрани Извештај о раду Штаба за 2022. годину и План рада за 2023. годину и планови мера заштите спашавања и цивилне заштите на територији Општине Рума.

Током 2022. године Штаб је на седницама донео 13 закључака и једну препоруку о укидању ванредног стања на територији румске општине.

Ове године у плану је наставак успостављања система за јавно узбуњивање становништва, опремање и обука јединица цивилне заштите, казао је члан Штаба за ванредне ситуације Миленко Секулић и додао да је ту и преглед склоништа на територији наше општине.

„У сарадњи са Министарством унутрашњих послова почећемо ускоро преглед склоништа. На нашој територији тренутно постоји 19 регистрованих склоништа у зградама за колективно становање. Такође, ми смо формирали јединицу цивилне заштите опште намене и формирали смо специјалну јединицу за узбуњивање на нашој теритоији. Јединица опште намене има два вода, један је предвиђен за град, један за територију месних заједница. Најстручнији људи које смо преко канцеларије Министарства одбране одабрали, ти људи су служили цивилно служење војног рока, имају одређене спецификације које се траже по упутству које је прописало Министарство унутрашњих послова“, изјавио је Секулић.

Када је у питању систем за узбуњивање на седници се могло чути да на нашој територији имамо 12 сирена, од тога 3 сирене за даљинско управљање и 9 сирена којима директно управља задужено лице. У наредном периоду предвиђено је да се у 9 сирена промене управљачке кутије, тако да се свим сиренама може управљати даљинским путем.

План заштите и спасавања у ванредним ситуацијама

Процена ризика од катастрофа
donor
donor
donor
donor