img

Вести

17. Турнеја Филмског Фестивала Слободна зона у Руми

img

Print

организатор: Vorky team Рума
24 - 29. април 2023.
Културни центар “Брана Црнчевић” Рума, велики хол
улаз слободан

 
Филмски фестивал Слободна зона креће на 17. по реду Турнеју и у оквиру овогодишњег избора филмова доноси најновије документарне и игране филмове који су били изузетно запажени на глобалној ангажованој филмској сцени. Пажљивом селекцијом тима фестивала приказаће се филмови који су освајали највеће награде и/или показали изузетан потенцијал код публике и критике од Берлина до Кана и других великих светских филмских манифестација.

Публика широм Србије имаће прилику да погледа чак седам филмова међу којима ће се наћи победник Канског фестивала и добитник Европског Оскара, филм Троугао туге, својеврсна критика данашњег капиталистичког друштва; затим један од победника 18. Зоне Љубав, немачке марке и смрт, филм-есеј, скоро па туторијал из области немачке и турске новије историје, који говори о пословима турских емиграната, гастарбајтерима, носталгији и њиховој музици.
На репертоару овогодишње Турнеје публика ће имати прилику да боље упозна живот у равницама Боливије кроз филм Утама. Затим, причу о јединој индијској новинарској организацији коју воде жене – снажан документарни филм Писање ватром.
Прековремени рад је фантастично психолошки нијансирана француска драма која прати самохрану мајку која не жели да одустане од бољег посла и која настоји да својој деци и себи обезбеди пристојан живот. Играни филм Нежно је филм о опсесији бодибилдингом, романтици, (не)испуњености и љубави испричан између серија понављања и бројења калорија.
У оквиру Турнеје млађа публика (14+), али и старија, моћи ће да погледа филм Часна сестра фудбалски тренер, играни шпанскии филм који осим хумора, чини заиста посебним су лукавство и храброст потребни једној часној сестри да инспирише децу и научи их правим вредностима.

Идеја Турнеје Слободне зоне јесте децентрализација културе и жеља да се филмски садржај учини доступним публици у градовима и мањим местима у којима можда ни не постоје биоскопи. Као и сваке године, сви филмови на Турнеји биће бесплатни!

 Више информација на вебсајту Ворки тима.
donor
donor
donor
donor