img

Вести

Обележен Међународни дан Рома

img

Print

Свечаношћу у Културном центру „Брана Црнчевић“ данас је у Руми обележен Међународни дан Рома. Програм под називом „Нек` свуд љубав с`ја“ припремила је педагошка асистенткиња УПВО „Полетарац“ Рума, Верица Марковић, а наступила су деца из већине основних школа из наше општине, али и основци лаћарачке школе, као и чланови митровачког Удружења Рома „За нашу децу“.

Манифестацију је подржала Општина Рума, а заменица председника Општине Рума Биљана Поповић Јовановић је нагласила да је циљ локалне самоуправе да покрене све Роме и Ромкиње који желе да се афирмишу, да буду видљиви у друштву и то не само на овај дан.

„Драго нам је што оваква манифестација одржава у нашем граду, што је одличан одзив публике и то не само Рома. Ми смо мултикултурална средина,  сви смо ту једни за друге и овакви догађаји су прави путоказ како се на најлакши начин превазизале све предрасуде“, рекла је Биљана Поповић Јовановић.

Свечаности су присуствовале и покрајинска посланица Јелена Јовановић и ромска координаторка Данијела Тадић.

Обележавање Дана Рома у Руми почело је изложбом у Великом холу Културног центра где је ликовним радовима представљена традиција Рома. Програм на великој сцени почео је ромском химном „Ђелем, Ђелем“ коју је извела млада Румљанка Ања Табак, уз вокалну пратњу хора и музичку потпору на гитари наставника Мирка Лукића, а потом су се низале  рецитације,  кореографије, песме и драмски прикази. Представу „Нека љубав победи“ режирала је Верица Марковић. 

„Програм је разнолик, а циљ ове приредбе је да  кроз креативно ангажовање деце и младих Роми постану видљиви у друштву и да се подстакне њихово уметничко залагање“,  рекла је наставница музичке културе Ивана Савин, која је учествовала у делу припреме програма за сеоске школе румске општине. 

Општи закључак је да је образовање Рома и даље најважније питање у циљу побољшања положаја ове националне заједнице, јер је оно основни предуслов за даље запошљавање, квалитетан живот, а заједничким напорима Општина Рума и представници ромске заједнице ће радити на и здравственој заштити, посебно жена и спречавању дечијих бракова. 

Светски дан Рома обележава се 8. априла у част првог Светског конгреса Рома одржаног у Лондону 1971.године. На том когресу донете су одлуке о ромској застави и званичној химни, а тада је проглашен и званични ромски језик.

 
donor
donor
donor
donor