img

Вести

Превентивни прегледи дојки у Дому здравља Рума

img

Print

Рак дојке је најчешће малигно обољење жена. У нашој земљи од ове болести годишње оболи око 4600 а умре 1600 пацијенткиња. Рачуна се да у току животног века од 80 година једна од осам жена оболи. Србија је по броју умрлих годишње на другом месту у Европи.

Рак дојке се може успешно лечити у преко 90% случајева ако се открије на време у раној фази. Рано откривање карцинома дојке код жена које немају никакве симптоме смањује смртност за 30%.

У нашој земљи Националним скринингом је обухваћена добна група од 50 до 69 година када је и највећа учесталост ове болести. Нажалост у добној групи испод 50 година жене такође обољевају и тада су тумори често биолошки агресивнији.

У превенцији болести саветује се редован самопреглед (једном месечно), затим око 30 године превентивни УЗ прегед и надаље једном годишње.

Мамографија је златни стандард за откривање карцинома дојке и саветује се да се са 40 година начини тзв.базна мамографија, а затим на две-три године у зависности од типа грађе дојки, а између мамографија се раде годишњи УЗ прегледи.

У Дому здравља “Рума” се свакодневно обављају дијагностички и превентивни УЗ и мамографски прегледи.

Дневно се заказује 8-10 УЗ дојки и  исто толико мамографија. Такође, обављају се и приоритетни УЗ прегледи код пацијенткиња које су саме напипале промену.

У циљу подизања свести о превенцији рака дојке у служби радиолошке дијагностике 22. и 23.4.2023. од 8 до 15 часова обављаће се превентивни прегледи дојки за жене старости 45-50 година. Мамографију могу урадити све жене које је до сада нису радиле или је од задњег прегледа прошло више од две године. Након увида у мамографске снимке одредиће се да ли и када треба урадити УЗ преглед дојки.

УЗ могу да раде жене које раније нису радиле ову врсту прегледа или је од последњег прошло више од годину дана.

Заинтересоване пацијенткиње се могу јавити на број телефона ради заказивања. 064/852-34-53
donor
donor
donor
donor