img

Вести

Постављање штедљиве ЛЕД расвете у румским селима

img

Print

У сврху рационализације система jавног осветљења, повећања енергетске ефикасности и уштеде енергиjе Општина Рума започела је пројекат "Реконструкције јавног осветљења", односно замене старих натријум и живиних светиљки, новим ЛЕД сијалицама, у сеоским срединама.

Прошле године је у Стејановцима, Вогњу и Грабовцима замењено 146 старих светиљки, а ове године кренуло је постављање још 350 најекономичнијих ЛЕД сијалица за ефикаснију и квалитетнију jавну расвету у Витојевцима, Грабовцима и Никинцима.

Реч је о светиљкама  IZYLUM 1 и IZYLUM 2 произвођача Schréder, компаније која је лидер у овој области, а радни век сијалица је процењен на 100.000 радних сати. Произвођач даје гаранцију  5 година на ове светиљке, а досадашње искуство је показало да су вишеструко трајније.

Старе светиљке са "живиним арматурама" расипају светлост и немају одговарајући степен заштите од влаге и прашине  што знатно смањује њихов радни век. Важно је напоменути да ће се новом ЛЕД расветом за 47% смањити потрошња електричне енергије.

Осим високе енергетске ефикасности и дугог века трајања, расвета на бази ЛЕД технологије пружа квалитетније осветљење и повећава безбедност у саобраћају.

План локалне самоуправе је да у наредном периоду замени јавну расвету на територији целе општине.
donor
donor
donor
donor