img

Вести

24 године од НАТО агресије

img

Print

На данашњи дан пре 24 године започела је НАТО агресија на Савезну Републику Југославију. Тим поводом на Градском гробљу представници Општине Рума, борачких организација, политичких партија и грађани одали су пошту невиним жртвама бомбардовања које је трајало 78 дана, а архијерејски намесник румски, протопрезвитер-ставрофор Сретен Лазаревић служио је помен страдалима.

Председница Општине Рума Александра Ћирић је истакла да таман када су сви помислили да је на самом прагу новог миленијума свет коначно схватио сав бесмисао рата и страдања, нашем народу и нашој земљи се десила једна од највећих трагедија у новијој историји.

"После 24 године ми смо поново изградили своју земљу, мостове које су нам срушили који су нас повезивали, изградили смо болнице које су нас лечиле, изградили смо школе у којима су нам деца учила и образовала се, али нажалост никада не можемо да надокнадимо све оне жртве које су током тих 78 дана страдале. Не можемо никада да надокнадимо нове генерације лекара, војника, чиновника, службеника, научника. Не можемо никада да надокнадимо губитке свих тих породица које су изгубиле своје најмилије. Ми и даље живимо, градимо и стварамо, али не смемо више никада дозволити да нам се тако нешто догоди и не смемо никада заборавити овај страшан чин, ову страшну неправду и трагедију која нам се десила на самом крају 20. века. Зато је наша дужност докле год постоји српски народ да се овог дана 24. марта са сетом, не само сећамо, него окупљамо и говоримо новим генерацијама шта нам се догодило и да се сећамо свих невиних жртава које су тада страдале. Нека им је вечна слава", казала је председница Ћирић у свом обраћању.

Председник СУБНОР-а Општине Рума Томислав Милић говорио је о ратним дејствима и подсетио је окупљене на бомбардовање нашег града и настрадале грађане из румске општине.

"24. март - датум за сећање, за памћење, дан да се никад не заборави. Дан када је 19 земаља започело агресију, без повода, на једну малу слободарску земљу. Увек искористимо прилику да подсетимо и на наше суграђане који су изгубили животе у тој агресији, њихова имена се морају поменути. Цивилна жртва је била Румљанка Милена - Цица Малинић, настрадала у гранатирању аутобуса, у тренутку када је ишла да обиђе сина који је служио војни рок на Косову и Метохији, погинули су и војник Бранко Чутурило из Кленка и припадник посебне јединице Полиције, у саставу јединице Сомбора, Жељко Раужан из Хртковаца. У жртве се са правом убраја и Миша Убоја, младић који је погинуо 1998. године као редован војник у сукобу са шиптарским терористима", подсетио је Милић.

У бомбардовању је убијено око 2.500 цивила, уништено је и оштећено 25.000 стамбених објеката, онеспособљено 470 километара путева и 595 километара пруга. Оштећено је 14 аеродрома, 19 болница, 20 домова здравља, 18 дечјих вртића, 69 школа, 176 споменика културе и 44 моста, док је 38 разорено...
donor
donor
donor
donor