img

Вести

Музеј Војводине представио музејски материјал из Руме и румских села

img

Print

У оквиру пројекта Музејске приче - Рума и села синоћ је у организацији Завичајног музеја Рума и Музеја Војводине, у Градској библиотеци „Атанасије Стојковић" у Руми, публици презентован музејски материјал пореклом из Руме и румских села.

Суштина пројекта Музејске приче је представљање публици, у дигиталној форми, шта се у етнолошким збиркама Музеја Војводине чува из једног места и околине, а предавање о румском наслеђу, махом из  друге половине деветнаестог века и прве половине двадесетог века, одржала је Љиљана Трифуновић, етнолошкиња - музејска саветница.

„Овом музејском причом ширимо и љубав према музеју, али и знање о томе шта је стална, а шта тематска поставка, шта је посао кустоса, a шта  конзерватора. Увек је акценат стављен и на важност чувања музејског материјала. После оваквих предавања људи често закључе да и у својој кући имају историјски вредне предмете, а да тога нису били ни свесни. Едукујемо једну ширу публику и позивамо их да посећују музеје како би се упознали са нашим великим културном историјским наслеђем", казала је Љиљана Трифуновић.
donor
donor
donor
donor