img

Вести

Школска слава - Свети Сава

img

Print

Српска православна црква и верници данас обележавају Светог Саву, који се сматра једном од најзначајнијих личности српске историје. Савиндан се обележава у част првог српског архиепископа, просветитеља и творца законодавства. Свети Сава се сматра зачетником српске средњовековне књижевности и заштитником просветних установа, те се 27. јануар обележава као школска слава.

Широм наше општине данас се организују школске приредбе, а председница Општине Рума Александра Ћирић посетила је данас Хртковце, где је у сеоском Дому културе "Свети Сава", одржан пригодан програм у част просветитеља.

"Данас је веома велики и верски и државни празник. Данас прослављамо нашег највећег просветитеља Светог Саву, првог архиепископа, творца српске средњовековне културе, науке, свеукупног развоја српског народа. Стога је наша дужност да на достојан начин обележавамо сваке године овај празник", изјавила је председница Ћирић.

"Овде сам присуствовала веома лепој приредби у реновираном Дому културе. Током претходне године ми смо се трудили да уложимо значајна средства не само у привреду и инфраструктуру, него и у образовање и културу. Следимо лик и дело нашег највећег просветитеља, настављамо да негујемо традицију, културу и да још више улажемо у наше школе, у образовање, у нашу децу, како би им омогућили што квалитетнији развој и образовање", поручила је председница Ћирић.

Програму Светосавске академије. који су припремили ученици ОШ "Милош Црњански", присуствовало је више од 200 Хртковчана, а свечаност су фолклором употпунили чланови сеоског КУД "Десанка Максимовић".

Свечаном програму претходила је литургија у храму Светог Великомученика Георгија, литија до Дома културе, а потом и ломљење славског колача у хртковачкој школи.

Централна свечаност одржава се вечерас у Културном центру "Брана Црнчевић" од 19 часова. Организатор је Гимназија "Стеван Пузић", а Општина Рума ће на свечаности наградити и шеснаест ученика основних и средњих школа који су носиоци “Светосавске повеље” у школској 2022/23. години.
donor
donor
donor
donor