img

Вести

Кампања „Живот у твојим рукама" - Обука румских спортских радника

img

Print
У оквиру кампање „Живот у твојим рукама" коју Црвени крст Србије спроводи заједно са Олимпијским комитетом Србије, уз покровитељство Министарства здравља Републике Србије, данас је у Градској библиотеци „Атанасије Стојковић“ у Руми одржана обука румских спортских радника како да помогну приликом наглог срчаног застоја.

Полазници обуке били су у прилици да науче мере оживљавања које у критичним тренуцима срчаног застоја спасавају живот, јер само чекање на хитну помоћ или помоћ лекара без адекватне помоћи може довести до фаталног исхода.

Спортски радници као циљна група кампање нису случајно изабрани, истакао је Љубомир Миладиновић, генерални секретар Црвеног крста Србије, јер нажалост у последњем периоду све чешће управо на спортским  борилиштима се појављују случајеви срчаног застоја и неопходност пружања помоћи.

„Веома је важна правовремена реакција, да се у златном стандарду, како се то каже, у прва три минута пружи одговарајућа помоћ, започне са мерама оживљавања, а по могућству и за то се заиста веома залажемо, примени и уређај аутоматски екстерни дефибрилатор. То је један уређај који електростимулансом покреће, даје импулс срцу и враћа га у нормалан рад. То су основе које дају за нас уверење да ће све проћи без последица, нажалост сваки минут који касније који прође од момента та прва три минута значајно умањује шансе за преживљавање“, рекао је Миладиновић напоменувши да је ово само прва фаза кампање чији је мото: „Покренути неком срце најплеменитија је ствар коју можемо да урадимо за друго људско биће. Свако треба да зна како.

„Определили смо се у овој фази за спортисте зато што су то људи који уживају изузетан углед. Својим спортским начином живота они имају велики утицај на укупну популацију. Следећа фаза је усмерена ка широком грађанству и ми смо уверени да уз подршку и локалних средина и локалне самоуправе, спортског савеза, људи који су у спорту, уз помоћ медија можемо афирмисати у великој мери ову значајну активност. Значајно је имати у виду да само 20 одсто људи на месту удеса је спремно да укаже помоћ, најчешће је то тако јер људи не поседују довољно знања. Када поседујете знање нестаје и онај страх да ћете погрешно нешто урадити, а и нестаје природан страх када се нешто догоди, спремни сте да прискочите, спасите живот и тиме заиста учините нешто што је најплеменитије“, истакао је Миладиновић.

Подршку обуци спортских радника дала је локална самоуправа, а председник Скупштине Стеван Ковачевић је нагласио да је брига о здрављу и промовисање здравих стилова живота у свим стратешким документима Општине Рума у првом реду свих приоритета.

„Ми смо свесни да све што као Општина Рума чинимо на развоју наше заједнице губи сваки смисао уколико људима није доступно оно што је најдрагоценије, а то је здрав живот. Такође, свесни смо да те своје циљеве не можемо остварити сами, да се морамо ослонити на наше поуздане партнере у локалној заједници, а то је општинска организација Црвеног крста која је увек када је било најнеопходније својим ентузијазмом, својим знањем и својом спремношћу радила на добробити наше заједнице“, казао је Ковачевић.

Данашња обука је подразумевала савладавање основних мера оживљавања и начина коришћења аутоматског спољашњег дефибрилатора, апарата намењеног немедицинском кадру, обичним грађанима када се нађу у прилици да помогну особи под срчаним застојем и врате је у живот. Апарати за аутоматску дефбрилацију требало би да буду доступни на местима окупљања великог броја људи као што су аеродроми, спортски центри, тржни центри и сл.
donor
donor
donor
donor