img

Вести

Постављање нове столарије на згради Завичајног музеја у Руми

img

Print

Велика улагања у један од најстаријих и најзначајних објеката у граду - Завичајни музеј у Руми се настављају. После свеобухватних радова на пресецању влаге, што је уједно био и вишедеценијски проблем објекта под заштитом државе, Општина Рума финансирала је и замену комплетне столарије.

Радове су данас обишле председница Општине Рума Александра Ћирић и заменица Биљана Поповић Јовановић, оценивши да је 2022. била година капиталних улагања у објекте културе, посебно се осврнувши на здање грофа Марка Пејачевића, у коме је већ шест деценија смештен Завичајни музеј.

"Решили смо да комплетно реконструишемо Завичајни музеј, не само да га обновимо, већ да га и прилагодимо савременим потребама музејске публике, да ова зграда буде понос свих нас, свих Румљана, јер се налази у самом центру града. После решавања кључног проблема пресецање капиларне влаге, финансирамо радове на замени комплетне столарије. Такође су замењени и олуци, следе радови на електроинсталацијама, потом замена подних плочица, подова у приземљу, увођење централног грејања како би се  искористио пун потенцијал радова на пресецању влаге. Предстоји нам ново улагање у сталну поставку, велики број музејских експоната је већ однет на конзервацију. Ако радови буду текли планираном динамиком очекујемо да ћемо крајем 2023. године имати комплетно реновиран и реконструисан Завичајни музеј", изјавила је председница Ћирић и истакла да је у Завичајни музеј током године уложено око 20 милиона динара.

"Ту не рачунамо редовну активност ове установе културе. Такође, за наредну годину планирана је повећана издавачка делатаност везана за њихове публикације, монографије, часописе, за њихову изложбену активност. Иако немају свој простор они ће свакако организовати своје и гостујуће изложбе у Културном центру и у нашој Градској библиотеци, тако да ће имати један богат програм активности наредне године", рекла је председница Ћирић.

У 2022. години за пресецање влаге издвојено је око 12 милиона динара, за замену столарије око 6,6 милиона динара, а за олуке 850 хиљада динара. За предстојеће радове на електроинсталацијама биће издвојено 9 милиона динара, а финансијску помоћ ће пружити и Министарство културе. За систем централног грејања обезбеђено је 6 милиона динара, а у току су и преговори са дизајнером у вези сталне музејске поставке.

 
donor
donor
donor
donor