img

Вести

27. Фестивал тамбурашких оркестара Војводине - Звуци равнице за очување традиције

img

Print

Рума је још једном потврдила да са правом носи епитет фестивалског града. У сјајној атмосфери, уз громогласне аплаузе бројне публике, синоћ је у Културном центру „Брана Црнчевић" одржан 27. Фестивал тамбурашких оркестара Војводине. Овогодишњи фестивал је био ревијалног карактера, а наступили су: Градски тамбурашки оркестар „Бранко Радичевић“ Рума, Тамбурашки оркестар ХКПД „Матија Губец“ Рума, Тамбурашки оркестар „Тамбураториум“ Панчево и Тамбурашки оркестар „Срем“ Сремска Митровица.

Уживала је публика у тамбурашким интерпретацијама дела Штрауса, Чајковског, Брамска, у музици коју су компоновали Корнелије Ковач, Сава Вукосављев и традиционалним песмама. Посебно су аплаузима награђене солисткиње проф. др Агота Виткаи Кучера и Марија Ратанчић, које су наступиле са румским тамбурашким оркестрима.

Бојан Тренкић, председник Савеза тамбурашких друштава Војводине, се захвалио Покрајинском секретаријату за културу и информисање и односе са верским заједницама, румском Културном центру и Општини Рума, која је, како је рекао, увек изналазила средства да овај фестивал одржи и да га организује на достојанствен начин.

Хвала свима који су пре више од шест деценија основали овај фестивал, који су га одржали, али хвала пре свега члановима ова четири оркестра који су се после двогодишње паузе и опште летаргије која је завладала у аматерском покрету, одважили да се појаве на сцени и да тиме удахну неке нове ноте фестивалу који нам свима много значи", рекао је Тренкић.

Иако је фестивал имао ревијални карактер, стручни жири вредновао је сваки оркестар, па су тако проф. др Драгана Јовановић из Београда и дипл инг Стипан Јарамазовић из Суботице оценили све наступе, како би тамбурашки састави стекли увид у квалитет своје изведбе и добили подстрек за даљи напредак.
donor
donor
donor
donor