img

Вести

LXXVIII седница Општинског већа - Усвојен предлог буџета за 2023. годину

img

Print

Већници су на данашњој седници усвојили Нацрт буџета за 2023. годину који је пројектован на 3,9 милијарди динара. Председница Општине Рума Александра Ћирић је напоменула да толика средства на располагању обавезују на велику одговорност и озбиљност, како би буџет био правилно распоређен на све сфере живота суграђана и како би се грађанима обезбедили што квалитетнији услови за живот у нашој општини.

Општина Рума ће наставити са модернизацијом јавних предузећа, пре свега ЈП „Комуналац“ и ЈП „Водовод“, а уз помоћ Министарства заштите животне средине започеће рекултивација градске депоније, за шта је у буџету Општина издвојила 103 милиона динара.

Обезбеђена су средства за даља улагања у област здравства, у плану је куповина новог санитета, започеће радови на реновирању службе хитне помоћи, купљени савремени уређај за стоматолошку службу - ортопан биће пуштен у рад.

„У буџету су и све оне популационе мере. Новчане помоћи за труднице, породиље, за децу оболелу од тешких, ретких и малигних болести. Ту су и даље бесплатни вртићи и уџбеници, учествоваћемо у мерама енергетске санације односно замене столарије, котлова и свега онога што је неопходно. И ове године смо определили значајна средства за капитална улагања у школске објекте школа на територији општине Рума“, изјавила је председница  Ћирић.

Наставиће се велика улагања у установе културе. У Културном центру радиће се репарација бине у Великој сали, озвучење, плафони и друго. У Завичајном музеју су радови много обимнији и комплекснији.

„Од јануара почињу радови на уградњи система централног грејања, а након тога мењамо плочице и подове у самом приземљу где ће бити већи део сталне поставке. Такође очекујемо помоћ од Министарства културе, које нам је и ове године помогло, за замену електроинсталација“, казала је председница Ћирић. 

„Туристичка организација је исто била неправедно маргинализована, нису имали основне услове за обављање делатности. Ми сада улажемо преко 11 милиона у њихову делатност, мимо редовних трошкова. Они ће се преселити у нови објекат, Главна 135, ту ће имати и место за сувенирницу. Такође ћемо уложити средства како би Бара Трсковача као потенцијал постала што популарније туристичко место. Добиће наша општина интерактивну таблу, где ће се видети сав туристички и културно-историјски садржај наше општине“, рекла је председница Општине Рума, најавивши улагања у излетиште Борковац. 

„Већ од јануара ћете на увид имати пројекат који је фасцинантан. Уређење ће се одвијати у фазама и за годину и по - две имаћемо прелепо излетиште на наше и задовољство свих људи који посећују наш град“, истакла је председница Ћирић. 

Значајно улагање планирано је и у путну инфраструктуру.

„Издвојила бих уређење улица Павловачка и Владимира Назора. Прва фаза обухвата реконструкцију Павловачке улице до Улице Владимира Назора, друга фаза је реконструкција Улице Владимира Назора до Индустријске улице и трећа фаза је од Индустријске до самог излаза, до крила. Очекујемо да ће у наредне две године Рума имати две фреквентне саобраћајнице које ће бити модерне. Очекујемо и да започнемо пројекат реконструкције Улице Вука Караџића, која ће бити  булеварског типа. Пројекте смо поделили у две буџетске године и имаћемо прилазе граду какве заслужујемо. У наредној години радимо и осветљење свих прилаза Руми тако да ће сви који улазе имати утисак да улазе у један развијен град што и јесмо“, поручила је председница Ћирић. 

Нацрт буџета прослеђен је  на скупштинско одлучивање, а седница је заказана за 17. децембар.
donor
donor
donor
donor