img

Вести

Општина Рума донирала нови санитет и ултразвучни апарат за ефикаснији рад румског Дома здравља

img

Print

Упркос искушењима и кризним временима у Руми се није одустало од намере да се тренд развоја одржи, те да се унапреде све области важне за квалитетан живот грађана.

Посебан сегмент свакако заузима област здравствене заштите, па је тако и у 2022. години Општина Рума инвестирала значајна средства за унапређење ефикасности и квалитета рада Дома здравља Рума.

За само неколико месеци возни парк румског Дома здравља значајно је модернизован. Општина Рума је финансирала набавку возила за превоз пацијената на дијализу, а затим је захваљујући Министарству здравља стигао и санитет за Службу хитне медицинске помоћи.

Данас је уз присуство председнице Општине Рума Александре Ћирић и њене заменице Биљане Поповић Јовановић румској установи примарне здравствене заштите уручено још једно модерно санитетско возило чија је набавка финансирана из општинског буџета.

Ново возило ће омогућити бржу и безбеднију здравствену заштиту и боље збрињавање тешких и животно угрожених пацијената, истакла је председница Ћирић.

„Здравствена служба је кључ и један од стубова сваког друштва и зато здравствени систем треба да функционише беспрекорно и да има пуну подршку не само министарства, републике и покрајине, него сваке локалне самоуправе. Пре шест месеци када сам посетила Дом здравља и сама сам увидела доста недостатака које има установа примарне заштите, која лечи становнике читаве наше општине. Схватила сам да ми као локална самоуправа морамо да предузмемо што пре и што хитније кораке како би побољшали рад ових људи који се заиста труде да нам помогну, 24 сата су нам на услузи како би имали нормалан здравствени систем", изјавила је председница Ћирић, која је обишла и Службу интерне медицине за коју је румска локална самоуправа купила нови, савремени ултразвучни апарат.

„Набављен је најсавременији ултразвучни апарат који је неопходан за откривање и лечење како кардиолошких болести тако и малигних обољења. Уложили смо значајна средства и у лабораторију нашег Дома здравља. Наши суграђани од пре неколико месеци не плаћају поједине анализе, које су до сада радили у приватним лабораторијама, ту пре свега мислим на црп реагенсе. Донирали смо и  неопходну рачунарску опрему, кренули у замену дотрајалих  столица у чекаоницама. До краја године нас очекују радови и у Служби хитне медицинске помоћи. Наредне године свако одељење ће добити адекватне услове за рад, нову опрему, све оно што је неопходно како би наши и најмлађи и најстарији пацијенти имали адекватне услове овде када долазе да траже здравствену помоћ", поручила је председница Ћирић.

Набавка нове, савремене медицинске опреме унапредиће рад здравствених служби, смањиће се период заказивања прегледа, смањиће се трошкови одржавања опреме.

Нови ултразвучни апарат има високу резолуцију и видљивост, као и шири спектар дијагностичких могућности, те ће у многоме олакшати рад интернистичке службе, истакла је др мед. Данијела Шатлан Ранковић, спец. интерне медицине.

„Помоћу тог апарата можемо да детектујемо да ли пацијент има неке болести везане за срце, каква му је истисна снага срца, а то је значајно за пацијенте који имају малигне болести, који иду да приме хемотерапију. Ми смо до сада радили на апарату који је био стар петнаестак година и овај нови апарат у односу на претходни има много бољу резолуцију слике, омогућава нам квалитетнија мерења, видећемо пресек срца много боље него што смо могли да видимо на претходном апарату. На тај начин можемо да благовремено откријемо одређене болести и наше пацијенте упућујемо даље уколико треба или решавамо на нашем нивоу", појаснила је др Шатлан Ранковић.

Председница Ћирић је искористила данашњу посету Дому здравља да поприча са грађанима и саслуша њихове проблеме и сугестије везане за рад румске установе примарне здравствене заштите.
donor
donor
donor
donor