img

Вести

Дан Општине - Уручена јавна признања заслужним грађанима и новчане награде најбољим студентима

img

Print

Обележавајући Дан Општине и славу града Општина Рума организовала је данас пригодну свечаност у Културном центру Брана Црнчевић" на којој су презентовани резултати рада локалне самоуправе у последњих годину дана, али и награђени заслужни појединци и најбољи студенти наше општине.

У до последњег места испуњеној реновираној Великој дворани Културног центра „Брана Црнчевић“, током свечаности преплитали су се историја, духовност и традиција, са напретком, развојем и модернизацијом, сусретала се прошлост са садашњошћу, а све са визијом боље будућности.

Историјски осврт на 24. новембар, када је у нашем граду 1918. године донета одлука Великог народног збора да се Срем присаједини Краљевини Србији, а који се празнује као Дан Општине, дала је у свом уводном излагању председница Општине Рума, Александра Ћирић, историчарка по струци.

Од пре пет година наш град Рума настоји да означи и од заборава отргне сећање на један од важних догађаја у 276 година свог постојања. Тог новембарског дана пре 104 године непуних двадесетак дана пошто је победничка српска војска 1918. године ушла у Руму у нашем граду је одржан скуп, збор изасланика народних већа из читавог Срема који је успешно организовао др Жарко Миладиновић. Историјски значајним одлукама овог збора отворено је ново поглавље у историји Срема. Након интеграције у заједничку државу Срба, Хрвата и Словенаца у коју су, како се нажалост показало, неки народи ушли из посебних, сасвим опречних интереса и потом више од столећа које је донело низ друштвених потреса и преврата, ратова, економских и политичко-идеолошких експеримената и заблуда, сведоци смо да Рума пратећи актуелне пројектоване државне програме и планове стабилно остварује веома добре резултате. Данас сагледавајући различите аспекте без скромности и са великим задовољством констатујем да савремена Рума доживљава један од својих просперитетних периода. Из сопствених расположивих капацитета уз значајну помоћ одређених задужених ресора републичких министарстава и покрајинских секретаријата, Општина подржава несметано позитивно пословање субјеката у приватном и јавном сектору, константно пратећи исказане потребе суграђана и у читавој општини унапређује њихов свакодневни живот и рад", поручила је председница Ћирић.

Протопрезвитер Сретен Лазаревић, архијерејски намесник румски пожелео je срећну крсну славу свим Румљанима, честитајући суграђанима и Дан Општине.

„Присаједињењем Срема Србији освануо је дугоочекивани дан припреман генерацијама наших светих предака на овим просторима. Надахнути слободоумљем наши преци ходили су тамом која их није обузела, препознавали су пут, јасно долазећи циљу очувања свега њима вредног. Знали су да у слободном амбијенту могу несметано уређивати живот, постизати жељени развој и подизати потомство у своме дому слободни да сами бирају начин живљења", казао је Лазаревић и додао да није случајно за одржавање Великог народног збора изабран баш празник Светог Стефана Дечанског.

Председник СО Рума Стеван Ковачевић је нагласио да се са установљењем 24. новембра као Дана Општине, Рума отргла из вековног историјског самозаборава и поносно уписала у ред локалних заједница које негују своје идентитетске симболе и обнављају своју историјску самосвест.

„Указаћемо данас и почаст онима међу нама који су на својим примером осветљавали хоризонте, али нас и надахњивали да властите подухвате увећавамо, померамо границе и спремамо се за домете за које нисмо ни слутили да су нам досежни. Само тако наше стајање на историјској ветрометини, а тиме и наши празници имају свој потпуни и покретачки смисао, па није ли управо то и тај смисао и смисао сваког индивидуалног и колективног битисања, не само смисао празновања", истакао је Ковачевић пред уручење општинских награда и признања.

Румска повеља за изузетне резултате у области музичког стваралаштва, као и за допринос промоцији Општине Рума у земљи и иностранству, уручена је: Вокално-инструменталном етно ансамблу „Врело", а у име име лауреата захвалност је изразила Наташа Ловрић.

„Хвала Општини и нашем предивном граду. Јако смо емотивни када смо на овој нашој бини, на њој смо одрасли и од неких првих корака и откако је ова Установа подигнута ми смо осећали те даске и знали смо да оне значе живот. Све те светске бине не могу да донесу толико емоција колико доноси ова наша Рума. Хвала најлепше од срца, хвала што осећате да неко мора да чува културно наслеђе па и на овај модеран начин како ми то чинимо", рекла је Наташа.

Захвалнице Општине Рума у 2022. години и новчане награде, у износу од по 30.000,00 динара, додељене су Ђорђу Бошковићу из Руме, музејском саветнику - историчару, за дугогодишњи научно-истраживачки рад и истакнут допринос у откривању и очувању историје Руме; Стефану Зубовићу из Руме, члану Џудо клуба „Словен" из Руме, за постигнуте изузетне резултате;  Весни Димов из Руме, васпитачици у пензији, за дугогодишњи васпитни рад у УПВО „Полетарац" и истакнут допринос у васпитању многих генерација; Драгомиру Јанковићу из Руме, музејском саветнику - историчару, за дугогодишњи научно-истраживачки рад и истакнут допринос у афирмисању културе у Руми: Горану Бајићу из Жарковца, предузетнику, за допринос развоју и афирмацији Општине Рума, те представљању Општине Рума у најбољем светлу, Весни Субашић из Руме, учитељици, за дугогодишњи образовни рад у ОШ „Вељко Дугошевић" у Руми и истакнут допринос у образовању многих генерација и академику проф. др Хаџи Милутину Стојковићу из Руме, за значајан допринос развоју и афирмацији Општине Рума.

Специјална захвалница уручена је Министарству заштите животне средине, а у име министарке Ирене Вујовић признање је примила саветница Сара Павков.

„У име министарке Вујовић и Министарства заштите животне средине желим да се захвалим пре свега председници Ћирић која је показала да једна општина у Војводини има заиста све капацитете, да у наредном периоду можда буде једна од најзеленијих у нашој земљи. Задали сте и озбиљан задатак данашњом манифестацијом како се поноси једна општина на све оно што је урађено у претходном периоду", нагласила је Сара Павков.

На данашњој свечаности Општина Рума је наградила и 27 најбољих студената који нису пренели испите у наредну годину, а имају просек оцене изнад 9.50.

Председница Ћирић им је уручила захвалнице, монографију Руме, али и новчане награде у износу од 25.000 динара.

Прославу Дана Општине употпунио је сјајан културно - уметнички програм. Глумац Небојша Миловановић је рецитовао стихове најбољих српских песника, хор Српског певачког друштва у Руми отпевао је химну Боже правде", док је префињени музички печат својим наступом оставио Дуо модерато. Свечаност у Културном центру сјајно је водио глумац Небојша Кундачина.

Сад већ по традицији приказан је и филм „Рума између два празника“ који је сумирао све оно урађено на бољитку општине у протеклих 12 месеци.
donor
donor
donor
donor