img

Вести

Велика реконструкција зграде Завичајног музеја

img

Print

На 60. годишњицу од оснивања Завичајног музеја у Руми и јубилеј 250 година од изградње објекта грофа Пејачевића у коме је и смештена једна од најважнијих градских културних институција, Општина Рума финансира свеобухватне радове на адаптацији јединственог простора, под заштитом државе, који је деценијама место окупљања поклоника културе, али и место едукације.

Локална самоуправа финансирала је радове на пресецању влаге Завичајног музеја, што је вишедеценијска бољка првог спратног објекта у граду. Следећа фаза радова обухвата комплетну замену столарије, а после исушивања зграде следи малтерисање и израда нове фасаде.

Што се тиче унутрашњих радова и ту креће реконструкција и постављање нових подних облога, нових електро инсталација, а потом и фарбарско - молерски радови. Уз помоћ Министарства културе и Општине Рума биће набављена опремa за нову сталну поставку која ће обухватити готово цело приземље и мањи спратни део објекта.

Како би се унутрашњи радови обавили на што ефикасанији начин, уз помоћ Општине Рума обезбеђен је простор адекватан за привремено пресељење музејских експоната и депоа, казао је Урош Николић, кустос археолог Завичајног музеја у Руми.

"Привремено смо преместили наше експонате у зграду старе Библиотеке, тај простор је обезбеђен, постављен је и видео надзор. Ми сада селимо и део мобилијара, намештаја како би што више ослободили зграду за будуће радове и убрзали процес завршетка сталне поставке, а самим тим били доступни нашим грађанима и посетиоцима за наше активности: изложбе и манифестације, промоције књига, презентације филмова", рекао је Николић.

Завичајни музеј Рума ће након завршетка радова бити богатији и за нове, вредне археолошке експонате пронађене на локалитету Аџине њиве у Кленку, који сведоче о осам миленијума живота на овим просторима.

 
donor
donor
donor
donor