img

Вести

Нова општинска субвенција - Енергетски ваучери за најугроженије становнике

img

Print

Општина Рума донела је на данашњој седници Општинског већа Одлуку о додели субвенција у виду енергетских ваучера.

Суочени смо сви са глобалним проблем енергетске кризе на тржишту и зато морамо да помогнемо нашим најугроженијим суграђанима, поручила је председница Општине Рума Александра Ћирић.

"Одлучили смо да помогнемо са 30 милиона динара тако што ће 15.000 динара добијати социјално угрожене категорије становништва. Овом мером ће бити обухваћено 2.000 домаћинстава. Енергетске ваучере ће моћи да користе у нашим јавним предузећима ЈП "Стамбено", ЈП "Гас-Рума" за плаћање рачуна за утрошак енергије, а и за набавку огрева код приватних субјеката који продају чврсто гориво, угаљ и дрва. Такође, ми као Општина невезано за меру енергетских ваучера, као и сваке године социјално угроженој категорији становништва обезбеђујемо одређене количине огрева, тако да настављамо и ове године. У току је јавна набавка и већ у наредних месец дана ће сви корисници социјалне помоћи добити потребне количине огрева", изјавила је председница Ћирић након седнице.

О енергетским ваучерима ће се изјаснити и одборници на скупштинском заседању у четвртак 13. октобра. Услови за доделу субвенције су: пребивалиште на територији наше општине и да укупни месечни приход и примања по члану домаћинства не прелазе 25.000 динара.

На данашњем заседању усвојен је и трећи ребаланс општинског буџета. Средства су ребалансом поново повећана, буџет је пројектован на 3.810.159.061  динара, а ново повећање приходне стране буџета повезано је са већим приливом средстава по основу пореза на зараде и пореза на имовину, што сведочи и о доброј пословној клими у нашој општини, оценила је председница Ћирић.

Ребалансом су обезбеђена и нова средства за модернизацију јавних предузећа, улагања у културу,  здравство и социјалну заштиту.

"У петак смо имали једну прелепу смотру механизације у ЈП "Комуналац", видели смо све оно што смо ми помогли за бољи и ефикаснији рад. Овим ребалансом помажемо ЈП "Водовод" тако што ћемо им купити камион са платформом и багер и за то ћемо издвојити 26,4 милиона динара. Желим да напоменем да у ово предузеће није улагано преко 30 година, поготово када је у питању набавка механизације. Ово је само почетак улагања у ЈП "Водовод" како би се оно опоравило и пословало на најбољи могући начин. Већ наредне године настављамо даље са улагањима у инфраструктуру ЈП "Водовод"", казала је председница Ћирић и додала да ће и локална самоуправа за зимску службу ЈП "Комуналац" купити још један раоник за чишћење снега.

"Битна ставка овог ребаланса јесте даље улагање у установе културе, у очување културног наслеђа. Оно што желим да напоменем је да ће се коначно реконструисати и конзервирати Споменик револуцији, издвојили смо 18,7 милиона динара без ПДВ-а за ову намену, тако да очекујемо крајем октобра да почну радови на реконструкцији нашег прелепог споменика и очекујемо завршетак радова у наредној години. Издвојили смо средства за очување фасаде у нашем централном језгру. До краја године ће бити завршена једна фасада, на кући у Главној улици број 137. Што се тиче Културног центра, настаљамо даље са улагањем. Издвојили смо 5 милиона за набавку лед екрана, ормарића, унутрашње уређење пре свега на чишћење мермера у унутрашњости, на рампу за инвалиде и све оно што је даље неопходно. Улажемо и даље и у Завичајни музеј. Очекујемо помоћ од Министарства културе у износу од 6 милиона динара за радове на електроинсталацији читавог објекта. Ту се пре свега мисли на замену свих електроинсталација, али и противпожарног система и оптичке мреже. Тако да смо и ту издвојили још додатна средства од 3,3 милиона и очекујемо помоћ Министарства од 6 милиона динара", напоменула је Александра Ћирић.

"Уложићемо у Дом здравља 2,6 милиона динара за опремање Службе хитне медицинске помоћи. У том делу Дома здравља финансираћемо кречење просторија, замену плочица, постављање нових врата попут оних у Клиничком центру Србије. Наредне године настављамо са модернизацијом опреме, инвестирањем у побољшање возног парка, али и улагањима у сеоске месне заједнице", рекла је председница Општине Рума.

1,5 милиона динара обезбеђено је и за завршетак радова на мањежу "Хорис", а додатних 400.000 динара биће издвојено за набавку лифта у згради базена Борковац пошто ће се на ту локацију преместити Дневни боравак за децу и младе са сметњама у развоју.

Већници су изгласали и Одлуку о постављању бисте Славку Воркапићу- Воркију, Одлуку о утврђивању просечних цена квадратног метра непокретности за утврђивање пореза на имовину за 2023. годину на територији општине Рума где је повећана цена квадратног метра за грађевинско земљиште.

За успех на Европском првенству у џудоу(3. место, јуниори) са 50.000 динара је награђен Стефан Зубовић из Руме.

 
donor
donor
donor
donor