img

Вести

Повратак традицији – Фијакеријада у Кленку

img

Print

Двопрези, четворопрези, расна грла, парадни коњи, липицанери, фризијски коњи, кавепијени дефиловали су данас Кленком, где је другу годину за редом сеоско Удружење љубитеља коња „Војин Пузић Браца“, уз подршку Општине Рума, одржало манифестацију - Фијакеријада.

Срем је одувек познат не само као пољопривредно-сточарски крај, него и регион који се дичи узгојем коња и коњарством, казала је на отварању манифестације председница Општине Рума Александра Ћирић и додала да је ово један добар пример и показатељ како се лепа стара традиција и даље негује.

„Види по овој манифестацији да су је искрени заљубљеници у ове племените животиње са пуно пажње организовали, да је подигнута на  завидан ниво и да је приређен један леп спектакл у селу. Посебно ме радује што има пуно младих и деце, то значи да се традиција преноси на млађе генерације. Ми као општина смо покровитељи ове лепе манифестације и наставићемо да активно помажемо и Удружење љубитеља коња „Војин Пузић Браца“ и саму манифестацију за коју се надамо да ће постати лепа традиција, која ће се дуги низ година неговати“, изјавила је председница Ћирић.

Овогодишња манифестација окупила је преко 20 удружења из целе Србије. У програму је учествовало четрдесетак запрега, а бројна публика је уживала у лепоти расних коња.

Удружење љубитеља коња „Војин Пузић Браца“ основано је пре четири године баш са намером да сачува традицију коњарства у Кленку, каже председник Јован Пузић.

„До пре шест, седам година овај спорт је скоро замро у Кленку. Управо због тога дошли смо на идеју да оснујемо Удружење, да ми млађи дамо допринос традицији. Набавили смо коње, запреге, одлазили на фијакеријаде, трудили се да будемо добри гости. Сада смо се осмелили да и ми сами будемо домаћини једне. Прошле године смо по први пут у Кленку организовали фијакеријаду, мало нас је тада и корона омела. Међутим, ове године је то оно право, одазвали су нам се удружење из читаве Србије, све је лепо организовано, наравно захвалност дугујемо и Општини Рума која нам је помогла“, казао је Пузић и оценио да Кленак и те како има чиме да се подичи када је реч о коњарству и коњичком спорту.

„Има код нас у Кленку шта да се види. Ово је лепо село, село које воли и коње и коњички спорт. Ми смо једно од ретких места у окружењу које у сваком тренутку, у року од једног сата, може у центру села да построји 10-12 запрега. 30 породица се бави коњарством, претежно су то коњи липицанери, тј. парадни коњи и то јесте нека промена у односу на прошла времена када су радни коњи били најзаступљенији. Трудимо се да љубав према овим племенитим животињама усадимо у оне најмлађе, да и после нас има ко коњима да се бави. Они јесу велика обавеза, али и радост“, уз осмех је закључио Пузић.

Програм данашње фијакеријаде се састојао  од такмичарских и парадних дисциплинама,  а најбољи су  награђани пехарима.

После званичног програма биће уприличено и дружење  уз вечеру.
donor
donor
donor
donor