img

Вести

Председница Ћирић: Бићемо ослонац и ђацима и родитељима - Бесплатни уџбеници стигли у румске школе

img

Print

На радост свих основаца румске општине, а посебно родитеља, Општина Рума је и ове године обезбедила бесплатне уџбенике за све ђаке осмогодишњих школа.

Дистрибуција уџбеника по школама започела је ове седмице, а председница Општине Рума Александра Ћирић обишла је данас ОШ „Душан Јерковић“ у Руми, у чијој сали за фискултуру се обавља сортирање и класификација комплета уџбеника, како би сви ђаци већ у првој седмици добили књиге.

Ми заиста као одговорна локална самоуправа трудимо се да помогнемо свим нашим суграђанима, пре свега нашој деци, јер улагањем у њих, улажемо у нашу будућност.  Желимо да им обезбедимо што квалитетније школовање, одрастање и образовање. Како ми њих будемо васпитавали и односили се према њима, омогућавали им здрав начин живота, онда можемо да очекујемо да  ће наша земља имати здравију и перспективнију будућност“, казала је председница Ћирић и нагласила да су купљени нови комплети уџбеника за 3.600 ученика, те да је издвојено око 32 милиона динара.

Ово је трећа школска година како сви основци из наше општине добијају бесплатне уџбенике.

Верујемо да смо овом мером олакшали родитељима полазак деце у школу, јер уџбеници су прилично скупи, треба издвојити велика новчана средства да би се обезбедило све потребно, радне свеске, уџбенике, поготово је то захтевно породицама које имају више ђака. Ми настојимо да кроз ову меру омогућимо и олакшамо породицама да  своју децу школују, образују, васпитавају, просто је то индиректан пут како бисмо подстакли младе брачне парове да имају децу, а ми смо ту да помогнемо колико можемо“, поручила је председница Ћирић.

Поред куповине уџбеника за све основце Општина Рума ће уложити и значајна средства за унапређење школске инфраструктуре.

Најважнији радови на санацији објеката свих школа тек предстоје, ми смо  ребалансом буџета издвојили 40 милиона динара за санацију и реконструкцију и поправку објеката школа на територији наше општине. Конкретно у овој школи, они су пријавили да им је највећи проблем  санација крова, кров прокишњава и из нашег буџета издвојена су средства за санацију истог. Приликом обиласка видим да је и фискултурна сала зрела за санацију, паркет је у лошем стању, као и  справе и у наредном периоду у договору са директорком школе ћемо издвојити и та средства тако да ђаци ове најбројније школе имају лепу и репрезентативну салу за вежбање и и спортске активности. Ми се трудимо да обезбедимо што боље услове живота и рада свих наших сугграђана, професора и ђака“, нагласлила је председница Ћирић.

ОШ „Душан Јерковић“ похађа близу 800 ученика, директорица те образовне установе Наташа Станић верује да ће до краја седмице свим ђацима бити подељени бесплатни комплети уџбеника. Директорица Станић се такође захвалила Општини Рума на подршци и разумевању, не само када је у питању набавка комплета уџбеника, него и када је реч о појединачним проблемима са којима се школе суочавају.

„Ми смо годинама били прва школа у Срему што се тиче школских успеха, сада смо други у Срему, први у Руми и мислим да би услови могли да буду много бољи него што јесу, конкретно у фискултурној сали. Она тренутно својом површином не задовољава потребе школе, но, спремни смо да заједничким снагама побољшамо постојеће услове, а намера нам је да је у будућности проширимо“, рекла је директорица Станић.

Настава у основним школама почиње у четвртак, 1. септембра, а у румској општини формирано је 195 одељења са преко 3.600 ђака.
donor
donor
donor
donor