img

Вести

XXIV седница СО Рума - Амбициозни пројекти на темељу рекордног буџета

img

Print

На данашњем скупштинском заседању одборници Општине Рума усвојили су Одлуку о изменама и допунама Одлуке о буџету Општине Рума за 2022. годину – Други ребаланс.

Укупно планирани приходи и примања буџета Општине Рума за 2022. годину износе 3.670.993.476,00 и то: 3.651.418.468,00 динара из буџетских средстава и 19.575.008,00 динара из осталих извора буџетских корисника, што је рекордан буџетски износ, који ће омогућити велика улагања у подизање квалитета живота у румској општини поручио је са скупштинске говорнице начелник Општинске управе Душан Љубишић.

"Прошле године смо у ово време за првих 6 месеци имали 965 милиона приходованих у буџету, а ове године имамо милијарду и 524 милиона. Дакле, јасно је зашто је овај буџет изразито развојни. Обухватили смо све сфере друштвеног живота у развојном смислу: спорт, културу, социјалну заштиту, инфраструктурно опремање општине. Безмало 600 милиона више у првих 6 месеци у односу на претходну годину, то је буџет једне мање општине у Србије. За овакво буџетско стање су пре свега заслужни повећани приходи по основу основу пореза на зараде, пореза на имовину, са друге стране имамо приход од продаје земље на Румској петљи кинеској компанији "Хаитиан", а по том основу се у буџет слило 356 милиона динара. Ту очекујемо приход још од 15 милиона динара од промене намене коју инвеститор мора да уради у наредних месец и по дана и онда нам је најављено да ће камен темељац за почетак ове фабрике бити планиран за половину октобра месеца", казао је Љубишић.

На скупштини се могло чути да су за ову годину планирани радови на изградњи кружног тока код Геронтолошког центра "Срем", комплетна реконструкција улица Владимира Назора и Павловачке од Плавог крила до будућег кружног тока код Геронтолошког центра; затим прилаз граду из правца Сремске Митровице, где ће Сремпут у скорије време кренути са изградњом кружног тока, а наставиће се са уређењем улице Вука Караџића, потом расвета у улици Иришки друм, набавка цистерне за прање улица за ЈП "Комуналац".  За ову годину су планирани обимни радови на уређењу Борковца,  пошумљавању парк шуме, уређењу трим стазе и Борковачког потока.  Следе и нова улагања у ЈП "Комуналац", обезбеђивање додатних контејнера за све месне заједнице, нова помоћ пољопривредницима, замене котлова у школама, како би се са угља прешло на гас.

Дом здравља "Рума" се последњих осам година субвенционисао у износу са по 25 милиона динара, а ове године је издвојено 50,3 милиона динара, од чега ће око 20 милиона бити уложено у куповину нове опреме и медицинске технике.

"Пред нама је тежак и мукотрпан рад да реализујемо све што смо обећали, а оно што је важно јесте да пара у буџету има, треба само добре воље и снаге да све ово изведемо на начин како смо планирали", поручио је Љубишић.

Председница Општине Рума Александра Ћирић подсетила је да ће у образовне установе бити уложено 40 милиона динара, да следе значајна улагања у све установе културе, али и Спортски центар "Рума", те да предстоје улагања и у саму социјалну заштиту, уређење објекта "Хорис", тј. обезбеђивање нових садржаја, набавку комбија за превоз деце и младих са сметњама у развоју.

"Бринемо о нашем  културном наслеђу. Цела наша централна градска зона ,градско језгро, од  Споменика револуције, Завичајног музеја, цркава које су већ  под заштитом Завода, целокупна Главна улица, грађанске куће изграђене крајем 19. века као и остали  споменици биће стављени под заштиту, тако да нико  више неће евентуално моћи да угрожава централно градско језгро. Нама то даје могућност да сами из сопствених средстава, а и путем финансирања преко различитих пројеката омогућимо урешење централне градске зону. Зато смо издвојили  12 милиона динара за реконструкцију фасада у самом центру како би за почетак сам центар засијао оним старим и лепим сјајем", истакла је председница Ћирић и додала да ће по први пут конзерваторским радовима бити подвргнут и симбол града Споменик револуције, популарне "Трубе".

Такође, направљен је и искорак у борби против беле куге.

"У одлуци о социјаној заштити између осталог ми смо предвидели и ову тачку да се старосна граница за жене које имају проблем, а желе да се остваре као мајке помера на 48 година за прво дете, а на 46 година за друго, треће и свако наредно дете.  До сада је у одлуци била  пракса да брачни парови имају право да се само једном годишње пријаве за финансијску помоћ, сада смо увели и ту новину да је неограничен број пријављивања у току једне године и на тај начин желимо да стимулишемо брачне парове и помогнемо им да се остваре као родитељи", закључила је председница Општине Рума.

На седници је најављена и нова помоћ пољопривредницима.

"Видели сте и сами колика су средства обезбеђена и пре овог другог ребаланса, но, настојаћемо да и у току јесени када стигне време за жетву и нову јесењу сетву , да још једном субвенционишемо наше пољопривреднике. За набавку субвенционисаног репроматеријала смо имали сјајан одзив и са по 30.000 смо субвенционисали око 1.100 пољопривредних газдинстава", казале је председница Ћирић.

Када је реч о пошумљавању, поред парк шуме Борковац, за шта је наручено 1.700 садница дрвећа старости између 6 и 8 година, у плану је и садња дрвореда дуж реконструисаног пута ка Путинцима.
donor
donor
donor
donor