img

Вести

Општинско веће - Рекордан буџет омогућава велика улагања у подизање квалитета живота у румској општини

img

Print

Општинско веће усвојило је на данашњој седници Нацрт Одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету Општине Рума за 2022. годину – Други ребаланс.

Укупно планирани приходи и примања буџета Општине Рума за 2022. годину износе 3.670.993.476,00 и то: 3.651.418.468,00 динара из буџетских средстава и 19.575.008,00 динара из осталих извора буџетских корисника.

Председница Општине Рума Александра Ћирић оценила је да је реч о историјском буџету, највећем у неколико последњих деценија, напоменувши да је он одговорно планиран и припреман, те да га је у великој мери иницирао прилив капитала од кинеске компаније "Хаитиан", која ће ускоро пословати у индустријској зони "Румска петља".

"Настојали смо да тиме покријемо све оно што је неопходно за живот, нормалан и бољи живот наших грађана. Тиме смо обухватили све сегменте почев од социјалног и здравственог осигурања, социјалне и здравствене заштите", казала је председница Ћирић.

Нови буџет омогућиће још већа улагања у социјалну заштиту, нове радове на комплексу "Хорис" који ће још боље бити прилагођен потребама деце која похађају хипотерапију, али и њихових родитеља који ће сада имати уређен прилаз, паркинг  и летњиковац, у коме ће моћи да  сачекају да деца заврше терапијско јахање. Дневни центар/боравак за децу и младе са сметњама у развоју биће премештен у адаптирани простор румског базена "Борковац", где ће бити изграђен и лифт како би се у потпуности удовољило потребама корисника, а и сама администрација Установе "Солидарност" биће смештена у згради базена.  

Једнократне новчане помоћи су повећане са 12 на 14 милиона динара, на 8 милиона динара је повећан износ новчане помоћи за куповину огрева социјално угроженим породицама.

"Када је реч о здравственој заштити наших суграђана, одлучили смо да помогнемо нашем Дому здравља, не само у субвенционисању, одржавању и исплатама плата фармацеутима у апотеци већ и у набавци медицинске опреме и саме опреме у Дому здравља. Ми ћемо окречити Дом здравља, опрати фасаду, променити столице у чекаоницама, ићи ћемо сукцесивно у договору са директором Дома здравља, добили смо списак приоритетних потреба како возила тако и већих и мањих апарата и друге медицинске опреме која није набављена јако дуго. Одлучили смо да и помогнемо додатних 15 милиона динара за набавку медицинске опреме и апарата тако да у наредном периоду у Дому здравља ћемо добити низ неопходних апарата који нису били до сада, а све у циљу што квалитетнијег лечења наших суграђана", поручила је председница Ћирић.

Предстоје такође и велика улагања у школске објекте.

"Такође, овим ребалансом ми смо настојали да обухватимо сва капитална улагања у нашој општини. Оно што представља новину јесте да смо издвојили 40 милиона динара за реконструкцију свих основних школа на територији наше општине. Заједно са својим тимом сам обилазила школе на територији наше општине и уочила којој школи је шта потребно. Ове године обухватићемо са 40 милиона динара све школске објекте, од сеоских до градских, морам напоменути изузев ОШ "Иво Лола Рибар" чија зграда је под заштитом Завода за заштиту споменика културе и чије реновирање само изискује 40 милиона динара. Тај пројекат ћемо оставити за наредну годину. Ове године, изузев те једне школе, наша деца ће имати комплетно реновиране школске објекте и фискултурне сале. Када је реч о образовању такође смо одлучили да ове године повећамо награде за Вукове дипломе са 5 на 10 хиљада и да ђацима генерације,њих има укупно 16 на територији Општине Рума, доделимо још 10 хиљада на ових постојећих 10 хиљада", истакла је председница Општине Рума.

Започињу и пројекти реновирања Културног центра, Спортског центра, Градског трга, па ће тако по први пут бити реновиран и конзервиран Споменик револуције, популарне "Трубе", за шта ће бити издвојено 6 милиона динара.

"Радићемо и кружни ток код Геронтолошког центра "Срем", а са тим у вези морам рећи и да је у току израда пројектно - техничке документације за комплетну реконструкцију Павловачке улице и улице Владимира Назора. То је веома важно, јер улазак у Руму кроз те две улице није адекватан, а реч је о прометним улицама, и те како важним за град", напоменула је председница Ћирић и додале да је планирана и рекострукција улице Вука Караџића код Техничке школе, а да се такође, ради и пројектно - техничка документација за осветљење прилаза Руми код Иришког друма.

Издвојена су значајна средства за спортску инфраструктуру, за иградњу малих спортских терена, дечијих рекреативних центара. До краја године у плану је да се урадимо још четири спортска игралишта у граду.

"Заиста су обухваћени сви сегметни живота. Имамо одговорност  да на праведан и исправан начин распоређујемо велики новцем који се слио у општински буџет. Ми настојимо да на најбољи могући начин то искористимо, а све у интересу наших суграђана. Добили смо подршку са виших нивоа власти за многе важне пројекте. Поред пројеката усмерених на заштиту животне средине, санацију дивљих депонија, пошумљавање Борковца, ми и из буџета издвајамо значајна средства за уређење Борковца. Радићемо каналску мрежу од излетишта Борковац до улице 15. августа и уредићемо пешачко бициклистичку стазу, па ћемо тако добити још један приступ језеру из града. За то смо определили 24 милиона динара. Поред тога обновићемо трим стазу у Борковцу", поручила је председница Ћирић и подсетила да су румска и иришка општина почеле са израдом планских докумената који ће омогућити даље уређење језера Борковац и његову већу туристичку афирмацију.
donor
donor
donor
donor