img

Вести

Путеви будућности откривају прошлост - Нови археолошки локалитет у нашој општини сведочи о 8.000 година живота на овом простору

img

Print

Српској јавности је данас у Кленку представљен нови археолошки локалитет који сведочи о последњих осам хиљада година живота на овим просторима. Реч је о локалитету "Аџине Њиве Брајково 2" у атару села Кленак, који са истражених невероватних 56.000 квадратних метара, представља једно од највећих ископавања у историји српске археологије. На самом локалитету су потврђени налази из безмало свих епоха људског живота на нашем простору. Истражене су целине из млађег каменог доба, бакарног и гвозденог доба, келтске и римске цивилизације, словенских племена, средњевековних држава, све до данашњих дана.

Ископавања на локалитету Аџине Њиве Брајково 2 у атару села Кленак се обављају у склопу заштитних археолошких радова на траси будућег ауто-пута Лозница – Рума. У сарадњи Коридора Србије, АЗВИРТ Србија, Археолошког Института у Београду, Завода за заштиту споменика културе Сремска Митровица и Завичајног музеја Рума, ископавања су до сада пружила фасцинантне и у појединим случајевима јединствене налазе, о којима су на данашњој конференцији за медије говорили др Мирослав Кочић из Археолошког инситута САНУ, др Драган Милановић руководилац истраживања, др Миомир Кораћ директор Археолошког инситута, као и председница Општине Рума Александра Ћирић.

Међу најзанимљивије налазе, на овом јединственом локалитету спадају модели кошница који припадају старчевачкој култури, која је цветала између 6300. и 5350. године пре наше ере. Ово указује на то да је Срем био једна од колевки пчеларства још пре 8000 година. Пронађени су остаци бројних кућа из периода винчанске културе, са остацима пећи и остацима покретних решетки за печење. Око кућа је детектован огроман одбрамбени ров који је чувао насеље.  У кућама су пронађени сјајни примерци уметничких дела у виду фигурина бојених минералним пигментима, и лампама у облику људског тела.  Оно што овај локалитет чини изузетно значајним су управо и физички остаци људи – 5 неолитских сахрана винчанске културе који су откривени на локалитету. Аџине Њиве постају трећи локалитет са највећом мистеријом српске археологије ВИНЧАНСКИМ НЕКРОПОЛАМА. О богатству ове регије сведочи и то да се други локалитет са људским остацима винчанске популације налази на истој тој греди, удаљен свега 5 километара - локалитет од изузетног значаја Гомолава - Хртковци.

Та неолитска варошица са уређеним улицама, чији је само део откривен овим ископавањима, престаје да постоји 2.000 година пре изградње пирамида у Гизи!

На локалитету су истражене и све културе које су се смењивале хиљадама година континуираног живота на плодној савској тераси. Као куриозитети се издвајају налази одсечених људских глава из бакарног доба, које су ритуално баш ту похрањене; затим налази келтске културе и јединствене пећи за керамику. Из римског периода се издваја цео потврђени економски комплекс за прераду и утовар жита, који је нажалост ухваћен само у темељним зонама, где су зуб времена и активност свих људи који су наставили да живе и привређују на том простору избрисала било какве надземне остатке комплекса. Још један значајан феномен који је потврђен на локалитету су чак три оловне иконе подунавског коњаника нађене у примарним контекстима, што ова три примерка чини јединственим (сви остали примерци су случајни налази). Бројни налази античког новца, оруђа и оружја сведоче о значају овог локалитета.

Председница Општине Рума Александра Ћирић је нагласила да је ово локалитет од великог значаја, те да је дужност локалне самоуправе да што више помогне истраживања, јер ће готово сви пронађени артефакти бити део сталне поставке Завичајног музеја Рума.

"Општина Рума је једина општина у Србији која има три археолошка локалитета од изузетног значаја. То су Гомолава код Хртковаца, Басијана код Доњих Петроваца и овај новооткривени  Аџине Њиве Брајково 2 надомак Кленка, за која сам обавештена да ће бити проглашен за локалитет од изузетног значаја. Ми ћемо финансијски подржати конзервацију пронађених предмета, како би што боље и ближе предочили 8.000 година историје и румској  публици и научно - истраживачким круговима из земље и читавог света. Желимо да промовишемо овај локалитет, да он буде важан део културно - туристичке понуде наше општине", поручула је председница Ћирић.

Дугогодишња сарадња и партнерски однос Коридора Србије и Археолошког Института је омогућио да овај локалитет од изузетног значаја добије и заслужујући ниво научне пажње. Под вођством Археолошког Института и руководилаца др Драгана Милановића и др Мирослава Кочића, Аџине Њиве су локалитет где се примељују најсавременије методе археолошког истраживања: од неинвазивних метода снимања које је Археолошки Институт годинама развијао на локалитету Виминацијум, преко најмодернијих технологија употребе 3Д скенирања дроновима, фотограметријском документацијом, и дигиталном базом података, чиме све ископано остаје сачувано и доступно за будућа истраживања.

Представници Коридора Србије истичу да археолошко откриће неће успорити радове на изградњи ауто-пута, те да се у сарадњи са  Археолошким институтом синхронизовано одвијају радови на "спајању путева прошлости и будућности" и очувању националног блага наше земље.

Аџине Њиве Брајково 2 је локалитет који ће непроцењиво обогатити културно-туристичку понуду Срема.

Сарадња Коридора Србије и Археолошког Института поставља пример добре праксе. Поред свих бенефита и напретка који нови аутопут пружа регионима Срема и Западне Србије, Република Србија добија и археолошки локалитет који ће постати једна од окосница развоја културног туризма и археолошког наслеђа који ће привлачити туристе широм света.
donor
donor
donor
donor