img

Вести

У току санација зграде Завичајног музеја Рума

img

Print

У Завичајном музеју Рума започети су радови на санацији зграде. Најзначајнија установа културе у Руми у потпуности ће бити реновирана. Зграда музеја је најстарији спратни објекат у граду и датира из 1772. године, а последња реконструкција урађена је 1986. године. Објекат се од 30. децембра 1991. године води као непокретно културно добро од великог значаја и од тада је под заштитом државе.

Овај веома значајан пројекат за наш град и културу, у целости се финансира из буџета Општине Рума. Вредност радова у првој фази је 12 милиона динара и обухвата санацију влаге, извођач радова је фирма „Хиос“ из Новог Сада, реномирана компанија која се бави овим послом 30 година и специјализована је за санацију влаге на сакралним објектима. Друга фаза обухватаће замену столарије и фасаду за шта ће Општина Рума издвојити 18 милиона динара.

"У Завичајном музеју Рума чува се ризница историјског богатства народа који су живели на овим просторима. Музејски фонд чини велики број експоната који се налазе у саставу археолошког, историјског, етнолошког, уметничког и одељења документације са библиотеком. Општина је препознала важност овог пројекта и издвојила средства за санацију, јер бригом о култури и историји ми бринемо о нашој будућности", поручила је председница Општине Рума Александра Ћирић.

Зграда музеја ове године слави јубилеј 250 година од изградње објекта. Прво реновирањем, а касније и постављањем нове сталне поставке, што следи након завршетка свих радова на санацији, Музеј ће засијати у новом руху.

"Посетиоци музеја имаће прилику да се у потпуно реновираном објекту кроз модерну сталну поставку упознају са историјом нашег града на коју смо веома поносни", закључила је председница Ћирић.
donor
donor
donor
donor