img

Вести

Санација капиларне влаге у Завичајном музеју Рума

img

Print

Општина Рума ове године издвојила је значајна средства за улагање у културу и објекте од културног значаја.

Једно од значајнијих улагања је санација капиларне влаге у објекту Завичајног музеја Рума. Расписан је тендер и ускоро се очекује почетак радова на згради ове установе културе.

Објекат Завичајног музеја Рума, под заштитом је државе, као непокретно културно добро од великог значаја. Најстарији је и истовремено први спратни објекат у граду. Потиче из 1772. године и задужбина је породице Пејачевић. Зграда, за то време импозантног здања, првобитно је била у служби образовања. Од тог времена прошло је тачно два и по века, а зграда је и даље у служби просвете, образовања, културе и свеукупног духовног напретка. Последњих  65 година у њој се налази Музеј, који је од 1986. године једини корисник овог времешног здања.

Завичајни музеј Рума је музејска установа комплексног типа, регионалног карактера, посвећена очувању, интерпретацији и промоцији културног наслеђа Руме и ближе околине. Музеј је омиљено одредиште житеља Руме и Срема, као и посетилаца из земље и иностранства, који желе да упознају овај регион и његове особености. Санација зграде допринеће циљевима које ова установа има и омогућиће постављење  сталне поставке, која је због проблема са капиларном влагом морала бити повучена.
donor
donor
donor
donor