img

Vesti

25 godina od pogibije Dejana Kostića – U Klenku odata počast heroju sa Košara

img

Veliki ponos i neizmerna tuga, tim rečima porodica Dejana Kostića(21), opisuje poslednje dve i po decenije zivota, kako je njihov sin polozio svoj mladi zivot braneći otadžbinu, u jednoj od najvećih bitki u novijoj srpskoj istoriji, onoj koja se odigrala na Košarama 1999. godine.

Uz drzavne počasti, intoniranje himne i prisustvo predstavnika Ministarstva odbrane, Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Opštine Ruma, boračkih udruzenja i Dejanove porodice i prijatelja, danas je na starom groblju u Klenku odata pošta mladiću koji je stradao za vreme redovnog sluzenja vojnog roka.

Opelo je sluzio sveštenik Srpske pravoslavne crkve Stanko Trkulja, a vence su između ostalih polozili drzavni sekretari Mile Jelić (Min. odbrane) i Ninoslav Jovanović (Min. za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog), predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić Bošković, predsednik SO Ruma Stevan Kovačević, pokrajinska poslanica Jelena Jovanović, predstavnici opštinskog SUBNOR-a, Udruzenja ratnih vojnih invalida, veterana Košara i Paštrika, romskih udruzenja, MZ Klenak i drugi.

Dejanov otac Duško je podsetio da je njegov sin iz Austrije, gde su tada ziveli, dobrovoljno otišao u septembru 1998. godine na odsluzenje redovnog  vojnog roka u Valjevo, a  kasnije je prekomandovan na najvaznije strateško mesto - granicu Srbije i Albanije, gde je svoj, tek započeti zivot, polozio braneći našu zemlju u borbi sa terorističkom OVK.

Predsednica Ćirić Bošković je naglasila da je naša duznost kao društva da negujemo kulturu sećanja na sve stradale vojnike i mladiće koji su branili svoju otadžbinu i narod, jer njihovi herojski činovi i nesebična ljubav prema otadžbini ostaju kao zavet.

Predsednica je podsetila da Dejan Kostić od 2021. u Klenku ima svoju ulicu, da se tabla nalazi baš na njegovoj rodnoj kući, a da ulicu u Rumi ima i Miša Uboja, takođe, srpski heroj koji je nešto ranije, polovinom 1998. godine, polozio svoj zivot kao redovan vojnik, u borbi sa teroristima u juznoj srpskoj pokrajini - Kosovu i Metohiji.

Drzavni sekretar Ninoslav Jovanović se zahvalio Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane i ministru Milošu Vučeviću zato što je podigao kulturu sećanja na jedan viši nivo.

„Moramo da se sećamo ljudi koji su dali zivote na braniku otadžbine, ali i da ukazujemo duzno poštovanje svima koji su branili našu zemlju. Dejan Kostić je srpski junak, heroj koji dolazi iz redova romske nacionalne zajednice. To mi je veoma vazno danas da kazem, zato što su Romi i Srbi bratski narodi, jednako su delili i dobro i zlo“, istakao je Jovanović.

Dejan Kostić je u septembru 1998. godine sluzenje vojnog roka započeo u Valjevu, tokom NATO agresije 1999. godine je prekomandovan u Kosovsku Mitrovicu  i naposletku na karaulu Košare. Od 16. aprila 1999. godine se vodio kao nestao, tek 2005. godine, nakon DNK-a analize, porodica je dobila njegove posmrtne ostatke i sahranila ga u rodnom Klenku.

donor
donor
donor
donor