img

Vesti

Uroš Radošević prvi doplivao do Časnog krsta

img

Pobednik bogojavljenskog plivanja za Časni krst na jezeru Borkovac je Uroš Radošević iz Rume. Uroš je dvadesetogodišnji student FTN a u Novom Sadu.

"Nisam se spremao. Drago mi je da sam učestvovao, treba imati hrabrosti plivati po ovom vremenu", izjavio je Uroš.

Manifestaciju u Borkovcu, na kojoj je učestvovalo oko 80 takmičara, organizovali su Sportski savez opštine Ruma i Srpska pravoslavna crkvena opština Ruma uz pokroviteljstvo Opštine Ruma. Najbrži plivač je darivan zlatnim krstom i novčanom nagradom od 10.000 dinara, a svi učesnici su dobili blagodarnice.

Predsednica Opštine Ruma, Aleksandra Ćirić Bošković se zahvalila svim učesnicima i čestitala na odvažnosti.

"Opština Ruma na ovaj način pokazuje da čuva i neguje našu tradiciju i naše običaje. Plivanje za Časni krst pokazuje veliku hrabrost, ali mi na taj način pokazujemo da je ovo jedan od najznačajnijih praznika u našoj tradiciji, u našoj veri. Trudimo se da ga obeležimo na najlepši mogući način", rekla je predsednica Ćirić Bošković.

Blagoslovivši današnju manifestaciju arhijerejski namesnik rumski, protoprezviter stavrofor Sreten Lazarević podsetio je na važnost današnjeg praznika i sam događaj krštenja Isusa Hrista u reci Jordan i objavljivanje Bogočoveka.  

"Ova blagodat koju su primili danas plivači, neka Bog podari, da ih čuva i štiti ne samo do sledećeg Bogojavljanja nego kroz sve dane života", poželeo je učesnicima Lazarević.

Program današnje manifestacije upotpunila je Anja Tabak koja je otpevala himnu „Bože pravde", dok su za posluženje i ove godine bile zadužene članice udruženja „Kraljevčanke" iz Kraljevaca. Veliku podršku organizatori su imali od volontera Crvenog krsta i lekara Doma zdravlja „Ruma", koji su medicinski obezbeđivali manifestaciju.

donor
donor
donor
donor