img

Vesti

Predstavljena monografija "Zavičajni muzej Ruma 1962 2022"

img

Šest decenija predanog i nadahnutog rada jedne od najvaznijih kulturnih institucija našeg grada, sabrano u korice monografije "Zavičajni muzej Ruma 1962 - 2022", autorke Snezane Janković, više kustoskinje istoričarke, predstavljeno je rumskoj publici.

U Gradskoj biblioteci "Atanasije Stojković" sinoć je odrzana promocija publikacije posvećene svim generacijama kako zaposlenih, tako i publike koja je svih šest decenija svojim interesovanjem pruzala podršku Zavičajnom muzeju Ruma.

Prikupljanje građe za sastavljanje monografije trajalo je više od dve decenije, da bi samo pisanje trajalo do godinu dana, napomenula je autorka Snezana Janković. 

"Pokušali smo da prikazemo sve ono što se dešavalo, različite izlozbe, programe, revije, knjizevne večeri, a  poseban deo smo posvetili našim muzejskim odeljenjima, to je ono najznačajnije zbog čega muzej postoji. Broj odrzanih programa za tih 60 godina je prilično velik, s obzirom na to da je za svih šest decenija u muzeju radilo tek 30-ak ljudi, a desetak iz muzejske delatnosti", istakla je Snezana Janković.

Izdavanje monografije u potpunosti je finansirala Opština Ruma, u čije ime je govorila predsednica Opštine Aleksandra Ćirić Bošković, inače po struci istoričarka. To je bila prilika i da se govori o velikim radovima na rekonstrukciji objekta muzeja koja je u završnoj fazi, te da će uskoro muzejski radnici ponovo raditi u svom prostoru uz sve postavke i modernizovan način funkcionisanja. 

"Ova monografija je srz rada muzeja, koja govori o entuzijazmu svih muzejskih radnika kroz ovaj jubilej - 60 godina rada. U monografiji je detaljno opisan rad muzeja od samih početaka do danas. Muzej koji se nalazi u najstarijoj spratnoj zgradi u Rumi je čuvar naše kulturne baštine. Ova ustanova kulture kroz šest decenija je prolazila kroz različite faze, uspone i padove , ali uvek je opstajala i ostajala dostupna publici, stručnoj i široj javnosti", kazala je  predsednica Ćirić Bošković.

Muzej je, ne samo čuvar istorije našeg grada već i mesto gde se kroz različite umetničke forme prepliću tradicija i savremeni izrazi, poručila je predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić Bošković, koja je napisala i uvodnu reč za monografiju.

Recenziju za monografiju je pisala mr Tijana Stanković Pešterac, direktorka Muzeja Vojvodine.

"Monografija je samo po sebi izuzetno značajno delo. Ono govori najpre o istorijatu muzeja i o tome kako je jedan mali kolektiv, koji nije imao više od deset stručnjaka za sve to vreme koliko egzistira, postigao velike rezultate. To je bilo prepoznato i u stručnom smislu kada je Zavičajni muzej Ruma dobio  čuvenu i prestiznu nagradu Muzejskog društva Vojvodine "Mihajlo Valtrović" za njegovo  delovanje u 2017. godini", ocenila je mr Tijana Stanković Pešterac.

donor
donor
donor
donor